Σε μια ζωηρή συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Economist Impact, ο οικονομολόγος Γιάννης Κουδούνης και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Ντιν Μητρόπουλος, αντιπαρατέθηκαν σχετικά με τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις και τις προοπτικές για το μέλλον. Υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου John Andrews.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές οπτικές των δύο ειδικών, σχετικά με θέματα όπως οι δασμοί, οι φόροι, το χρέος, η ανεργία, η τεχνητή νοημοσύνη και η γεωπολιτική αστάθεια.
Ο Γιάννης Κουδούνης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την ανησυχία του για το αυξανόμενο έλλειμμα, επισημαίνοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ τόσο υψηλό έλλειμμα». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεωπολιτικό περιβάλλον και την αστάθεια που δημιουργείται, καθώς και για τα κέρδη από διαπραγματεύσεις μετοχών.
Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Κουδούνης δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα τα πάει καλά και νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει έτσι». Αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση τριών επιπέδων που ακολουθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει δασμούς, φόρους και απελευθέρωση των αγορών. Εξήγησε ότι η αρχική «βόμβα των δασμών» ήταν αρνητική για τις αγορές, αλλά στη συνέχεια οι αγορές ανέκαμψαν.
Σχετικά με τους φόρους, ο οικονομολόγος Κουδούνης ανέφερε ότι είναι «νωρίς να μιλήσουμε για το νέο νομοσχέδιο που πέρασε στη Γερουσία και ότι θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή ότι η απελευθέρωση της αγοράς χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι θετική για την αγορά.
Ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ντιν Μητρόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση και μεταμόρφωση στην πολιτική, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Επεσήμανε ότι «οι κυβερνήσεις, δεν είναι υπόλογες για τα χρήματα, αλλά μόνο για το έλλειμμα».
Σχετικά με το θέμα των δασμών, ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «οι δασμοί είναι ένας τρόπος να πληρώσεις το χρέος», φέρνοντας χρήματα στο ταμείο. Ωστόσο, διαφώνησε με την υπερβολική εμπιστοσύνη στους δασμούς, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος απ' όσο, ενδεχομένως, άλλοι θεωρούν ότι θα πάρει.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της πανδημίας COVID-19, ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε πόσο γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος κατάφεραν να βρουν εμβόλια. Υποστήριξε ότι όταν επαναφέρεις τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα χρήματα πηγαίνουν εκεί όπου τα μεταχειρίζονται καλύτερα, δημιουργείται ένας χώρος στον οποίο οι επιχειρήσεις επιστρέφουν.
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι επηρεάζει τα πάντα, από τη βιομηχανία και τη συγγραφή μέχρι την ενέργεια. Προειδοποίησε ότι υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι «αυτό το πράγμα μπορεί και να μας ξεπεράσει, μπορεί και να μας καταπιεί».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου - συντονιστή, John Andrews σχετικά με το τι τους τρομάζει περισσότερο, ο Γιάννης Κουδούνης απάντησε ότι τον τρόμαζε το θέμα με τους δασμούς. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα έχουν, κάπως, σταθεροποιηθεί.
Ο Ντιν Μητρόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις μας με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο. Προτίμησε να βλέπει μια μεγαλύτερη φορολογική βάση και λιγότερο χρέος.
Συμπερασματικά, ενώ ο κ. Κουδούνης εστιάζει στην ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα και διαχείριση των γεωπολιτικών κινδύνων, ο κ. Μητρόπουλος δίνει έμφαση στην ανάγκη για μεταρρύθμιση και μεταμόρφωση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρά τις διαφορές τους και οι δύο ειδικοί συμφώνησαν ότι η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς, όπως είπαν «αν οι άνθρωποι δεν επενδύουν, δεν υπάρχει ανάπτυξη».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ