Κονδύλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον εκσυγχρονισμό του μετρό και του ηλεκτρικού με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες, την ενίσχυση της μικροκινητικότητας και της προσβασιμότητας του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων και ΑμεΑ αναμένεται να διοχετευτούν στον τομέα των υποδομών και μεταφορών από το 2026 μέχρι το 2032 μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου.
Στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με θέμα «Νέοι ευρωπαϊκοί πόροι 8+ δις ευρώ για το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα και τη φτώχεια», ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε τις προτάσεις με τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για τις βιώσιμες μετακινήσεις και μεταφορές. Στόχος είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών (το 15% των πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν πεζοί στο χώρο εργασίας τους), να αναπτυχθούν περαιτέρω οι υποδομές για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα και να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου προτείνεται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ για νέους συρμούς μετρό στις γραμμές 2 και 3, και για την ανάταξη συρμών γραμμής 1 (του ηλεκτρικού). Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης, μαζί με την ανακαίνιση 14 συρμών που είναι δρομολογημένη θα ανακαινιστούν ακόμη 10, με σύγχρονο πιο αποδοτικό κλιματισμό.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να εμπλουτιστεί ο υπάρχων στόλος με 210 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προσβάσιμα σε άτομα µε αναπηρία ενώ προωθείται υπηρεσία on demand μεταφοράς ευάλωτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως είναι γνωστό, το 1/3 του στόλου έχει ήδη ανανεωθεί και μέχρι το τέλος χρόνου θα έχουμε 1.000 καινούρια λεωφορεία ενώ θα ακολουθήσει η πρόσληψη νέων οδηγών, μια δράση συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται και η ανανέωση του στόλου φορτηγών (η Ελλάδα έχει τον πιο γερασμένο στόλο φορτηγών στην Ευρώπη), city logistics και οι υποδομές φόρτισης.
Μια καινοτομία αποτελεί η παροχή οικονομικών κινήτρων για ειδικού τύπου ηλεκτρικά προσβάσιµα ταξί για άτομα με αναπηρίες με πτυσσόμενη ράμπα και προτεραιότητα στις λεωφορειολωρίδες, ενώ εξακολουθούν να προσφέρονται οικονομικά κίνητρα και για τα συμβατικά ηλεκτρικά ταξί. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας θα υιοθετηθεί και ένα νέο εργαλείο το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και αφορά στη χρηματοδοτική μίσθωση (social leasing) ηλεκτρικών οχημάτων για μεταφορικά ευάλωτα νοικοκυριά & υποδομές φόρτισης, προϋπολογισμού 153 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα νησιά, αναμένεται η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης (3.800 φορτιστές χαμηλής και υψηλής ισχύος για δημόσια και ιδιωτική χρήση), ένα έργο ύψους 28 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και στην μικροκινητικότητα και σημείωσε ότι θα αναπτυχθούν υποδομές για ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια υποδομές µικρο-κινητικότητας & ηλεκτρονικό σύστημα χαρτογράφησης για εμποδιζόμενα άτομα σε σταθμούς ΜΜΜ, μια δράση ύψους 12,35 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται και η αναβάθμιση και βελτίωση προσβασιμότητας σιδηροδρομικών σταθμών, ένα έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Τέλος, αναμένεται να διατεθούν κονδύλια και από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων για τη δημιουργία φραγμάτων πολλαπλού σκοπού σε νησιά κυρίως για ύδρευση και άρδευση, μια δράση ύψους 100 εκατ. ευρώ.