Στο 3,6% εκτινάχθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο από 3,3% που ήταν τον Μάιο σύμφωνα με τα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2% καταγράφοντας μικρή επιτάχυνση από το 1,9% του Μαΐου. Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μετά από την Εσθονία (5,2%), τη Σλοβακία (4,6%), την Κροατία (4,4%) και τη Λετονία (4%).
Ο δείκτης τροφίμων συμπεριλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ σημείωσε αύξηση 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Απριλίου είχε σημειώσει αύξηση 2,8%%. Στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σημαντική αύξηση τιμών καταγράφεται στις υπηρεσίες με τον σχετικό δείκτη να είναι κατά 5,4% υψηλότερα σχέση με πέρυσι στη χώρα μας. Στην Ευρωζώνη οι τιμές των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 3,3%. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,9% στη χώρα μας σε σχέση με το Ιουνίου του 2024, όταν στην αντίστοιχη σύγκριση του Μαΐου είχαν υποχωρήσει κατά 1,5%. Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2% στη χώρα μας, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,5%.

Στο 4,2% ο εναρμονισμένος δομικός πληθωρισμός
Ο δομικός εναρμονισμένος πληθωρισμός (Γενικός Δείκτης χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα πολύ υψηλά επίπεδα του 4,2%, από 4% που ήταν τον Μάιο. Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3%.
Πληθωρισμός: Τι έγινε στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τον Ιούνιο παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του 2% και συγκεκριμένα: Στη Γερμανία μειώθηκε στο 2% από 2,1% τον Μάιο, στη Γαλλία στο 0,8% από 0,6%, στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός στο 1,7% και στην Ισπανία επιταχύνθηκε στο 2,2% από 2,0% τον Μάιο.
