Ιδιαίτερα «καυτός» θα είναι ο φετινός Ιούνιος για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένονται εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων αλλά και της ανάπτυξης, ενώ πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη ρήτρα διαφυγής αμυντικών δαπανών. Όλα αυτά θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον «κουμπαρά» για τις παροχές του 2026.
Ακόμη αναμένονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που θα ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες δόσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρασκευή 30 Μαΐου: Η Scope Ratings θα δώσει στη δημοσιότητα τη νέα της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Η Scope ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και ο πρώτος που αναβάθμισε τη χώρα μας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές.
Τρίτη 3 Ιουνίου: Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΟΣΑ σε υπουργικό επίπεδο που πραγματοποιείται στο Παρίσι ο Οργανισμός θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία (Economic Outlook). Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τον ΟΟΣΑ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των διεθνών αναταραχών που προκαλούν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ μένει να φανεί αν ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τετάρτη 4 Ιουνίου: Αναμένεται η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού εξαμήνου (European Semester Spring Package) με τις συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ακόμη η Κομισιόν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα και τις συστάσεις για την ενεργοποίηση των εθνικών ρητρών διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά τη χώρα μας θα ανοίξει το δρόμο για έξτρα παροχές 500 εκατ. ευρώ εντός του 2026.
Πέμπτη 5 Ιουνίου: Το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αποφασίζει για τα επιτόκια του ευρώ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συγκλίνουν σε μια ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης. Με ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης αλλά και η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τη συνέχεια. Οι αναλυτές αναζητούν σημάδια για το αν θα υπάρξει και νέα μείωση τον Ιούλιο, ή αν θα αποφασιστεί μια προσωρινή παύση στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Παρασκευή 6 Ιουνίου: Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις προσωρινές εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα στοιχεία θα δείξου τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και το κατά πόσο βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη ανάπτυξης της τάξης του 2,3% φέτος.
- Διαβάστε επίσης: Εκτέλεση προϋπολογισμού: Συνεχίζονται τα υπερέσοδα από τους φόρους - Πάνω από τους στόχους το πλεόνασμα
Δευτέρα 16 Ιουνίου: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού Μαΐου που θα δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των κρατικών δαπανών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και ενώ πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο που αναμένεται να κλειδώσουν και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
Τρίτη 17 Ιουνίου: Αναμένεται η αξιολόγηση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα ανοίξει και τον δρόμο για την υποβολή του έκτου αιτήματος πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την τελική έγκριση της αναθεώρησης θα τη δώσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η πρόταση αναθεώρησης έχει αρκετές προσθήκες έργων, όπως την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και «εξόδους» όπως είναι η αναβάθμιση των 7 Canadair μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ, αλλά και δράσεις όπως τα Πράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού.
Πέμπτη 19 Ιουνίου – Παρασκευή 20 Ιουνίου: Συνεδριάζουν τα συμβούλια υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η ένωση κεφαλαίων και αποταμιεύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το κυριότερο οι ρήτρες διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.