Ορατά πλέον απειλεί την αγροτική παραγωγή της χώρας η κλιματική αλλαγή, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αφανισμό χιλιάδων στρεμμάτων παραγωγής χρόνο με το χρόνο και το μέλλον να προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο.
Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πέλλας, στα χωριά Δαμιανό και Γιαννιτσά και στην περιοχή της Φλώρινας, στο χωριό Μανιάκι.
Όπως αποκάλυψαν τα μέλη του συνεταιρισμού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, μεγάλη είναι η ζημιά που έχουν δεχθεί τα πυρηνόκαρπα φρούτα και δη ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια, με τους εαρινούς παγετούς που συνέβησαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να προκαλούν πλήγμα στην παραγωγή σε ποσοστό ακόμα και 90%.
Το «φρένο» για εξαγωγές στη Γαλλία
Την ώρα που οι 25 παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού σχεδίαζαν να ανοιχτούν στην αγορά της Γαλλίας και να εξάγουν τα προϊόντα τους στα γαλλικά ράφια, η μειωμένη παραγωγή λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης άλλαξε άρδην τα σχέδιά τους.
Η ζημιά στη φετινή παραγωγή αγγίζει το 90% στα επιτραπέζια ροδάκινα, το 80% στα βερίκοκα, ενώ στα κεράσια υπάρχει πλήρη καταστροφή, με αποτέλεσμα τόσο τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους όσο και την αδυναμία ουσιαστικά συμμετοχής σε προγράμματα εξαγωγών.
Και όλα αυτά ενώ ο συνεταιρισμός προσπαθεί να διεισδύσει στην αγορά της Γαλλίας μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «Fruitilisious from Europe», συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε μια τριετή καμπάνια συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, με στόχο την προώθηση ποιοτικών φρούτων στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας
«Όλα τα μέλη του συνεταιρισμού έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας με στόχο στο τέλος της τριετίας αυτού του προγράμματος να έχουμε πετύχει όχι μόνο τους εμπορικούς μας στόχους, αλλά και την αναγνώριση των προϊόντων μας. Το πρόγραμμα έχει στόχο να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τα προϊόντα των παραγωγών μας, κεράσι, βερίκοκο και ροδάκινο, στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας, Ευμορφία Καρυπίδου.
Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώνεται για την εγχώρια παραγωγή είναι το γεγονός ότι ενθουσιασμένοι με τα ελληνικά φρούτα, οι Γάλλοι ζήτησαν από τον συνεταιρισμό 500 τόνους ροδάκινα, απαίτηση η οποία όμως δεν μπορεί να εκπληρωθεί λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής.
Ωστόσο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο συνεταιρισμός δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως αποκάλυψε ο γεωργικός σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας, Δημήτρης Μαντοκούδης, έχουν ήδη φυτευτεί 400 στρέμματα με ακτινίδια, ήτοι ένα προϊόν πιο ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές και με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η κάθετη οργάνωση της παραγωγής, με στόχο τη δημιουργία συσκευαστηρίων και ψυκτικών θαλάμων, αν και τα υψηλά κόστη και η δυσκολία χρηματοδότησης παραμένουν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες.
Χαμηλά οι τιμές παραγωγού
Μάλιστα, την ώρα που τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, έχουν πολύ υψηλές τιμές για τους καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων, οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων πληρώνονται πολύ λίγο.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντοκούδη, οι παραγωγοί για τα κεράσια ξεκίνησαν να πληρώνονται φέτος με 8-9 ευρώ και τώρα πληρώνονται γύρω στα 4 με 5 ευρώ.
Στο βερίκοκο οι παραγωγοί πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν από 2,5 ευρώ το κιλό έως 1,5 ευρώ, ενώ παρόμοια θα είναι η τιμή και στα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια ροδάκινα.
«Αν βάλετε τη διαφορά τιμή ανάμεσα στο ράφι και την τιμή που είναι πραγματικά στο χωράφι, είναι η μέρα με τη νύχτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.