Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες ωστόσο έρχονται εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων που πηγάζουν από την ευρύτερη πολιτική Τραμπ και την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει το (όποιο) νέο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Συνεπώς, οι αβεβαιότητες που θα περιγράφονται στις προβλέψεις είναι έντονες.
«Περάστε στις 16 του μηνός»
Οι προβλέψεις αναμένονταν την προηγούμενη Παρασκευή 16 Μαΐου, λόγω όμως υποχρεώσεων των αρμοδίων Επιτρόπων η παρουσίασή τους αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.
Ωστόσο η… 16η ημέρα τόσο του Ιουνίου όσο (κυρίως) του Ιουλίου αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στις 16 Ιουνίου, η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης το οποίο υποβλήθηκε στην Κομισιόν την εβδομάδα που μας πέρασε. Η πρόταση αναθεώρησης έχει αρκετές προσθήκες έργων, όπως την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και «εξόδους» όπως είναι η αναβάθμιση των 7 Canadair μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ, αλλά και δράσεις όπως τα Πράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού.
Το Ραντεβού του Ιουλίου
Επίσης, στις 16 Ιουλίου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώνει την πολυαναμενόμενη πρότασή της για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034). Δύο ημέρες νωρίτερα -αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση- στις 14 Ιουλίου θα προχωρήσουν σε μία κρίσιμη συνεδρίαση οι υπουργοί Εμπορίου των 27. Τότε θα έχει παρέλθει και το διάστημα «εκεχειρίας» των 90 ημερών για την επιβολή αντιμέτρων στους δασμούς των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Στις ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει για το νέο Πολυετές (που χρηματοδοτεί στην Ελλάδα μεταξύ άλλων το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ), το βασικότερο σενάριο είναι η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που θα καλύπτει τις ανάγκες 27 εθνικών πλάνων, με χρηματοδοτήσεις μεταρρυθμίσεων και έργων στα πρότυπα της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημαντικές πηγές πόρων αναμένεται να ενοποιηθούν σε έναν πυλώνα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στη λειτουργία του νεοσύστατου Ταμείου Ανταγωνιστικότητας των 200 δισ. ευρώ.