Δύο εβδομάδες περιθώριο έχει η κυβέρνηση για να καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία με τους δανειστές ώστε το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να επιβεβαιώσει την πρόοδο και να δρομολογήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες αυτή την εβδομάδα οι δανειστές θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για το συνολικό πακέτο της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά, κίνηση που θα ικανοποιούσε μερικώς το ΔΝΤ.
Εφόσον η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τις προτάσεις της άλλης πλευράς θα είναι σε θέση να εκτιμήσει και σε ποια σημεία θα μπορούσε να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις, με στόχο την πολιτική λύση.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμάται ότι οι θεσμοί μπορεί και να επιμείνουν στην ψήφιση τουλάχιστον ενός προληπτικού μέτρου για την περίοδο μετά το 2018 – πέραν του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης –.
Προϋπόθεση είναι η ελληνική κυβέρνηση να συμβιβαστεί με μέτρα ίσως κατά τι χαμηλότερα από 4,5 δισ. ευρώ τα οποία αρχικά απαιτούσε, δεδομένου ότι έως ενός σημείου αναμένεται να αναγνωριστεί η διατηρησιμότητα των περσινών υπερβάσεων στο σκέλος των εσόδων.
Το μείγμα των μέτρων παραμένει αμετάβλητο: μαχαίρι στο αφορολόγητο (κάτω από 7.000 ευρώ), κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, δραστική απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στην αγορά εργασίας όπου οι σκληρές απαιτήσεις για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων παραμένουν στο τραπέζι.
Η Αθήνα περιμένει με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΝΤ θεωρώντας ότι μπορεί να καθορίσει και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Εξ αυτού του λόγου και έχει οριστεί για αύριο Τρίτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Εκεί θα γίνει ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ πιθανότατα και ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει το στίγμα των ορίων που είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να υπερβεί με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Κατά την εκτίμηση παραγόντων κοντά στη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ θα ήταν διατεθειμένο να φύγει μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά στους κόλπους του Ταμείου επικρατεί η άποψη ότι μια αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κατηγοριών, ότι ακριβώς εξαιτίας της αποχώρησής του καταστρέφεται το ελληνικό πρόγραμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ταμείο θα ήταν διατεθειμένο να μπει με χρηματοδότηση σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 ή 18 μηνών , με αντάλλαγμα ένα ομαλό διαζύγιο στη συνέχεια.
Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να μην υπάρξουν παρενέργειες από την πλευρά της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.