Ρεύμα: Στοχευμένος φόρος στην αγορά για τις επιδοτήσεις – Τι συζητήθηκε με την Κομισιόν

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Στοχευμένος φόρος στην αγορά για τις επιδοτήσεις – Τι συζητήθηκε με την Κομισιόν
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, οι επιδοτήσεις Δεκεμβρίου είναι «κλειδωμένες», με τα έσοδα να προέρχονται από δημοσιονομική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για την οριστικοποίηση της οποίας θα συνεχιστούν οι επαφές με τις Βρυξέλλες. «Είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κατανόηση ότι πρέπει να αναλάβουμε κάποια δράση», αναφέρουν, αφήνοντας το ενδεχόμενο τα μέτρα στήριξης να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο, αν κριθεί απαραίτητο.

Σε στοχευμένο φόρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συγκλίνουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, με αντικείμενο την εξεύρεση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές τον Δεκέμβριο, οι οποίες είναι προεξοφλημένο πως θα παρασχεθούν. Αυτό προκύπτει από την εικόνα που μεταφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, σχετικά με τη χθεσινή σύσκεψη που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το κοινοτικό κλιμάκιο.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να κάνουμε κάτι συμβατό με το ευρωπαϊκό σύστημα και κατά το δυνατόν με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού συστήματος. Υπάρχει κατανόηση ότι πρέπει να αναλάβουμε κάποια δράση και πως δεν γίνεται να περιμένουμε τις εύλογες λύσεις που θα επιδιώξει η Επιτροπή», σημειώνουν οι ίδιες πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από τη σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε πως αντικείμενο των συζητήσεων είναι τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει, δηλαδή να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές οι αυξήσεις από το νέο πρόσφατο «επεισόδιο» εκτίναξης των αγορών στη ΝΑ Ευρώπη. Υπογράμμισε πως από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μια διάθεση τα εργαλεία αυτά να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς, ενώ τοποθέτησε τις σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Κλειδί» οι χρεώσεις των προμηθευτών

Οι πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας που οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν μετά την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την ανακοίνωση από τους προμηθευτές των χρεώσεων για τον επόμενο μήνα. Επισημαίνουν πως η παροχή των επιδοτήσεων (δηλαδή το σκέλος της δαπάνης στο πλαίσιο στήριξης των καταναλωτών) είναι «κλειδωμένη» και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την Κομισιόν.

Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το σκέλος του εσόδου στο πλαίσιο στήριξης, δηλαδή η παρέμβαση για την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων. «Συζητάμε με την Επιτροπή ώστε ό,τι σχεδιάσουμε να έχει κατά το δυνατό τις λιγότερες παρενέργειες στην αγορά. Δεν έχουμε καταλήξει, πράγματα που είναι πιο στοχευμένα και προκαλούν λιγότερες "αναταράξεις" στην αγορά θέλουν συζήτηση με την Επιτροπή. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά αλλά και στη σχέση μας με την Επιτροπή», προσθέτουν.

Όπως συμπληρώνουν, εκτός από την ακριβή φόρμουλα για την άντληση των εσόδων για τις επιδοτήσεις, ανοικτό παραμένει και το πότε θα γίνει η άντληση. Επίσης, το ύψος των απαιτούμενων εσόδων θα κριθεί από τις ανάγκες που θα υπάρξουν για επιδοτήσεις, επομένως θα καθοριστεί μετά την ανακοίνωση των χρεώσεων από τους προμηθευτές.

Πιθανή παράταση των επιδοτήσεων

«Στόχος είναι να λύσουμε το τωρινό πρόβλημα και πιθανόν το πρόβλημα των επόμενων μηνών», τονίζουν, αφήνοντας επομένως ανοικτό «παράθυρο» να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και τον Ιανουάριο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Όπως υπογραμμίζουν, η άμεση λύση που αναζητείται δεν θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή πλαφόν στη χονδρεμπορική (μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε στην ενεργειακή κρίση), καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αντίθετα, η λύση του πλαφόν διερευνάται σαν μεσοπρόθεσμος – μακροπρόθεσμος μηχανισμός, ώστε να μπαίνει ανάχωμα στις αυξήσεις στη λιανική, όταν ενσκήπτουν ανοδικά ράλι στις χονδρεμπορικές αγοράς της ΝΑ Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα εκτός από την Ελλάδα, υποστηρίζεται και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Όσον αφορά την άμεση λύση, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων κατ΄ αρχάς του Δεκεμβρίου, τα στελέχη του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως το κοινοτικό κλιμάκιο έτεινε ευήκοα ώτα, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο δεν είχε αντικειμενική ευθύνη για το πρόσφατο ράλι, αλλά αμβλύνει το πρόβλημα.

Η Ελλάδα μέρος της λύσης

Ο πρώτος λόγος είναι πως διαθέτει επαρκείς διασυνδέσεις, ώστε σε συνδυασμό με την επάρκεια εγχώριας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, στη δεδομένη συγκυρία να εξάγει το 1/3 της ενέργειας που παράγεται εγχώρια.

Μάλιστα, οι πηγές του υπουργείου τονίζουν πως οι αθρόες εξαγωγές είναι αυτές που αυξάνουν τις τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. «Συμβάλλουμε στην επάρκεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ώρα που η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δυσλειτουργεί, με ένα «σύνορο» που διαχωρίζει την Ανατολική με τη Δυτική Ευρώπη».

Όπως συμπληρώνουν, Βουλγαρία και Ρουμανία σε αυτή την φάση αντιμετωπίζουν διαφορετικό πρόβλημα, καθώς πραγματοποιούν αθρόες εισαγωγές. Παράλληλα, η χώρα μας δεν χαρακτηρίζεται από έλλειψη ευέλικτων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο μονάδων αερίου. Το χαρτοφυλάκιο ευέλικτης ισχύος θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με την προσθήκη και μπαταριών και του αντλησιοταμιευτικού στην Αμφιλοχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider