ΗΠΑ: Υπέρ της τετραήμερης εργασίας το 81% των νέων - «Ενισχύει την παραγωγικότητα» τονίζουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Υπέρ της τετραήμερης εργασίας το 81% των νέων - «Ενισχύει την παραγωγικότητα» τονίζουν
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων βλέπουν με καλό μάτι την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων στις ΗΠΑ βλέπουν με καλό μάτι την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNBC/Generation Lab, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα ενίσχυε την παραγωγικότητα της εταιρείας τους, ενώ το 19% ανέφερε ότι θα την μείωνε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Youth & Money in the USA» που έγινε σε 1.033 άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών, έγιναν γνωστά την ώρα που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι συζητήσεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη της μετάβασης από την τυπική πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στις ΗΠΑ στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού.

Ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν το νέο μοντέλο εργασίας και όπως αναφέρουν έχει μειώσει την εξάντληση των εργαζομένων και ενίσχυσε την επιχειρηματική απόδοση.

Η Exos, μια αμερικανική εταιρεία προπονητών που εκπαιδεύει κορυφαίους αθλητές και διευθύνει εταιρικά προγράμματα ευεξίας, ανέφερε πρόσφατα αποτελέσματα από τους πρώτους έξι μήνες ενός συνεχιζόμενου πειράματος τετραήμερης εργασίας. Η εταιρεία είπε ότι η συντομευμένη εβδομάδα εργασίας αύξησε την αποτελεσματικότητα μαζί με τα έσοδα και τη διατήρηση.

Άλλες τετραήμερες δοκιμές την εβδομάδα εργασίας έχουν δείξει παρόμοια κέρδη.

Παρόλο που οι ερωτηθέντες στην έρευνα CNBC/Generation Lab συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας, δεν είχαν την ίδια ενοποιημένη άποψη σχετικά με το πως θα λειτουργήσει το μοντέλο, κυρίως όσον αφορά την τηλεργασία. Το 60% ανέφερε ότι κάνει την καλύτερη δουλειά στο γραφείο, ενώ το άλλο 40% είπε ότι τα καταφέρνει καλύτερα από το σπίτι.

Ευέλικτες Παρασκευές

Πέρα από το χώρο εργασίας, η μειωμένη εβδομάδα εργασίας έχει και τους υποστηρικτές της στο Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, I-Vt., εισήγαγε ένα νομοσχέδιο τον Μάρτιο που θα μείωνε την τυπική εβδομάδα εργασίας στις 32 ώρες χωρίς αλλαγή στην πληρωμή. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας αποτελεί συνοδευτικό νομοσχέδιο που εισήχθη εκ νέου στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο του 2023 από τον βουλευτή Mark Takano, D-Calif., αφού απέτυχε να προχωρήσει στην πρώτη του εισαγωγή το 2021.

Μερικοί εξέχοντες επιχειρηματικοί ηγέτες, επίσης, συμμετείχαν στη συζήτηση με τις προβλέψεις τους για το μέλλον της εβδομάδας εργασίας.

Ο πρόεδρος της IAC και της Expedia, Barry Diller, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες θα υιοθετήσουν μια πολιτική τεσσάρων ημερών στο γραφείο, ακολουθούμενη από μια ευέλικτη Παρασκευή.

«Όχι απαραίτητα μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά τέσσερις ημέρες στο γραφείο και τις Παρασκευές μπορείτε να εργάζεστε από το σπίτι ή να εργαστείτε με το δικό σας πρόγραμμα», είπε στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC τον Απρίλιο. «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική εξέλιξη όλων αυτών, αλλά θα πρέπει να τυποποιηθεί».

Ο ιδιοκτήτης της New York Mets και δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης Στίβεν Κοέν πιστεύει ότι μια ευρέως διαδεδομένη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι στον ορίζοντα, επικαλούμενος την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και γενικά τη χαμηλότερη παραγωγικότητα τις Παρασκευές. Αυτή η σκέψη παρακίνησε εν μέρει την επένδυσή του το 2023 στο startup πρωτάθλημα του γκολφ TGL.

«Νομίζω ότι θα είχα κάνει την επένδυση στο γκολφ ούτως ή άλλως γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια πιο μακροπρόθεσμη σκέψη, αλλά πιστεύω ότι έρχεται μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας», επισήμανε ο Κοέν στο «Squawk Box» τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τετραήμερη εργασία: Οι χώρες που τη δοκίμασαν – Πώς «δουλεύει» το μοντέλο μέχρι τώρα

PwC Ελλάδας: Εισάγει τετραήμερη εργασία για τους νέους auditors

Γερμανία: Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider