Στάσιμο το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Βελτίωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσιμο το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Βελτίωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη
Το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αντανακλώντας από τη μία τη θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη τις διεθνείς προκλήσεις.

Στάσιμο παρέμεινε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας να διαμορφώνεται στις 108,5 μονάδες από τις 108,4 μονάδες που ήταν ένα μήνα πριν.

Αυτόν τον μήνα συνεχίστηκε η βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες η οποία αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην τουριστική βιομηχανία καθώς μπαίνουμε στην τουριστική σεζόν και όπως φαίνεται οδεύουμε για νέο ρεκόρ φέτος. Βελτίωση κατέγραψε για έναν ακόμη μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη μεριά εξασθένησαν σημαντικά οι προσδοκίες στις κατασκευές συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων δύο μηνών, η οποία αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στις προοπτικές των ιδιωτικών έργων. Πτωτικά κινούνται οι προσδοκίες και στο λιανεμπόριο, αλλά και στη βιομηχανία μετά από την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε τον Απρίλιο, σε αντίθεση με τα θετικά μηνύματα που έστειλαν πρόσφατα άλλες έρευνες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 95,6 από 96,2 που ήταν τον Μάρτιο και σχετικά χαμηλότερα από το μέσο όρο του πρώτου τριμήνου. Βασικό ρόλο για την επίδοση αυτή σε επίπεδο Ευρωζώνης έπαιξε το οικονομικό κλίμα στη Γαλλία που υποχώρησε αισθητά τον Απρίλιο.

Όπως φαίνεται, ακολουθείται η τάση που έχει διαμορφωθεί από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, κατά το οποίο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώθηκε σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, κατά 1,2 μονάδες.

Η ενίσχυση του δείκτη προήλθε από την βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες, τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, με τις προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο να εξασθενούν ήπια. Παράλληλα, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στις -46,1 (από -43,5) μονάδες.

Ευμετάβλητο οικονομικό κλίμα

Το ΙΟΒΕ πάντως εκτιμά πως συνολικά, το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας από τη μία το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, στο εξωτερικό περιβάλλον και εγχωρίως, που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς εγχώριες βιομηχανίες, όπως και διεθνών εμπορεύσιμων κλάδους υπηρεσιών.

Η διατήρηση της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης φαίνεται να συντηρεί σχετικά θετικές προσδοκίες, αν και ακόμα τα αποθέματα είναι γενικά σε υψηλά επίπεδα. Στα νοικοκυριά, η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας της τελευταίας περιόδου φαίνεται να αμβλύνει σε ένα βαθμό τις πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών, ωστόσο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο των ολίγων - Οι μακρινές ΗΠΑ - Το placement και το... παρελθόν

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάνε τα κοντέρ» ανεκτέλεστο, παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider