ΕΕΕΠ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο... παιχνίδι για την προστασία των παικτών και την πρόληψη του εθισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο... παιχνίδι για την προστασία των παικτών και την πρόληψη του εθισμού
Να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά τυχερών παιγνίων, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να δημιουργήσει «τοίχο προστασίας» για τους παίκτες, επιχειρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά τυχερών παιγνίων, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να δημιουργήσει «τοίχο προστασίας» για τους παίκτες, επιχειρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕΠ αναμένεται να έχει σύντομα στα... χέρια της τα παραδοτέα από το μνημόνιο συνεργασίας με την «MINDWAY AI APS», με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση και πιλοτική εφαρμογή μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης προβληματικής συμπεριφοράς παικτών στα τυχερά παίγνια.

Ειδικότερα το αντικείμενο της σύμβασης περιελάμβανε τα εξής:

α. υλοποίηση ενός νέου μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης προβληματικής συμπεριφοράς παικτών στα τυχερά παίγνια, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της Ελλάδας,

β. πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου με ένα δείγμα δεδομένων που θα επιλεγεί κατάλληλα από τα δεδομένα της αποθήκης δεδομένων της Ε.Ε.Ε.Π. και

γ. παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μοντέλου.

Στόχος της σύμβασης είναι η εκπόνηση μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας εκτίμησης του κινδύνου ανάπτυξης προβληματικής συμπεριφοράς από έναν παίκτη, με σκοπό τη λήψη, από την Αναθέτουσα Αρχή, πρωτοβουλιών, μέτρων και παρεμβάσεων, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε εποπτικό – ελεγκτικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλέγμα προστασίας των παικτών που θα προλαμβάνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά. Μέσω της ως άνω διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί αναζήτηση ευκαιριών για την ενίσχυση του υπεύθυνου και ασφαλέστερου παιχνιδιού.

Για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης, θα ληφθούν υπόψη:

α. η ανάλυση του μοντέλου εκτίμησης κινδύνου και πρόβλεψης προβληματικού παιχνιδιού που αναπτύχθηκε από την Ανάδοχο και εφαρμόζεται στις αγορές όπου αυτή δραστηριοποιείται,

β. ο εντοπισμός και η ανάλυση, στο βαθμό που είναι δυνατό, των μεταβλητών και των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του μοντέλου εκτίμησης και

γ. η ανάλυση και οι τεχνικές προδιαγραφές των συνόλων δεδομένων που συλλέγει η ΕΕΕΠ από τα πληροφοριακά συστήματα διεξαγωγής τυχερών παιγνίων των Κατόχων Άδειας σχετικά με τη μορφοποίηση, ομαδοποίηση, συμπίεση, κρυπτογράφηση και σφράγιση.

Τα δεδομένα του προφίλ των παικτών και της παικτικής συμπεριφοράς που συλλέγονται στην ΕΕΕΠ θα τροφοδοτούν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα τα επεξεργάζεται αξιοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστημονικών γνώσεων και αξιολογήσεων από ειδικούς. Το μοντέλο θα μπορεί να κατατάσσει τους παίκτες ανάλογα με το προφίλ κινδύνου, σε κατηγορίες όπως: Very low risk, Low risk, Medium risk, High risk, Very high risk, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός πρώιμων σημαδιών προβληματικού παιχνιδιού και να δρομολογούνται οι κατάλληλες δράσεις από την ΕΕΕΠ.

Οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης, βασισμένοι στις σχολαστικές εκτιμήσεις των ειδικών για κάθε πτυχή των μοτίβων παικτικής δραστηριότητας, μαθαίνουν να συνεκτιμούν διαφορετικούς δείκτες φυσιολογικής αλλά και εθιστικής συμπεριφοράς. Αυτό δίνει στην Τεχνητή Νοημοσύνη τη μοναδική δυνατότητα να «εξηγεί» τις αποφάσεις της με σαφή επιχειρήματα, τα οποία αποτελούν μια εύκολη και σωστή βάση για την παρακολούθηση των παικτών.

Αυτό ονομάζεται εξηγήσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη (XAI). Με αυτήν, μπορεί εύκολα να κατανοηθεί και να εξηγηθεί η κατάταξη κάθε παίκτη σε συγκεκριμένο προφίλ κινδύνου και εφόσον απαιτείται να δρομολογούνται οι κατάλληλες ενέργειες επικοινωνίας και προσέγγισης του παίκτη.

Το δείγμα που θα χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική εφαρμογή θα πρέπει να διασφαλίζει αντιπροσωπευτικότητα όλων των παικτών. Η στρατηγική δειγματοληψίας θα καθοριστεί στο πλαίσιο της σύμβασης.

Ενδεικτικά το δείγμα μπορεί να περιλαμβάνει:
α. Κριτήρια συμπερίληψης: Μόνο παίκτες που ποντάρουν τουλάχιστον 100 ευρώ
β. Επιλογή x παικτών από το δείγμα 10 % των παικτών με το υψηλότερο ποντάρισμα
γ. Επιλογή x παικτών με προηγούμενο αυτο-αποκλεισμό
δ. Επιλογή x παικτών με προτίμηση για αθλήματα/καζίνο/πόκερ
ε. Επιλογή x νέων παικτών (παικτών που εγγράφηκαν πρόσφατα)

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει, επίσης, εκπαιδευτικές συνεδρίες προκειμένου να διευκολυνθεί ο διάλογος και να διασφαλιστεί η κατανόηση του μοντέλου εκτίμησης, των μεταβλητών και της λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, θα υποβληθούν στην Αναθέτουσα Αρχή, τα κάτωθι παραδοτέα:

- Τεκμηρίωση μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης - Περιγραφή του αλγορίθμου, των πεδίων και παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίησή του.
- Έκθεση αποτελεσμάτων πιλοτικής εφαρμογής μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης. Αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου με το δείγμα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε.
- Συνεδρίες παρουσίασης αποτελεσμάτων εφαρμογής μοντέλου. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μοντέλου στα στελέχη της ΕΕΕΠ κατά τη διάρκεια 2 συνεδριών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη και μπόνους αλλάζουν την εικόνα των πονταρισμάτων στα τυχερά παίγνια - Μειωμένα 64,51% τα Αναμορφωμένα TGR 

gazzetta
gazzetta reader insider insider