Σε διαβούλευση τα μέτρα για ρευματοκλοπές – Παρέμβαση και στην Καθολική Υπηρεσία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαβούλευση τα μέτρα για ρευματοκλοπές – Παρέμβαση και στην Καθολική Υπηρεσία
Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ οι έλεγχοι των επαγγελματικών παροχών και η αφαίρεση άδειας ασκήσεως σε ηλεκτρολόγους που εμπλέκονται σε ρευματοκλοπές. Εφαρμογή μέγιστου ορίου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία.

Τα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, που έχει ήδη αναγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 6 Απριλίου.

Στόχος των μέτρων είναι να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινών, αλλά και να ενισχυθούν οι έλεγχοι. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Ως συνέπεια, ζημιώνουν τους συνεπείς καταναλωτές κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο προωθούν τον εξορθολογισμό της Καθολικής Υπηρεσίας, με την εισαγωγή μέγιστου ορίου παραμονής, ώστε να μην μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν και η Καθολική Υπηρεσία προορίζεται για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να συνάψουν συμβόλαιο με νέο πάροχο, στην πράξη αξιοποιείται από καταναλωτές ως καταφύγιο, ώστε αυτοί να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται για αόριστο χρόνο, συνεχίζοντας να συσσωρεύουν οφειλές.

«Στο στόχαστρο» οι ηλεκτρολόγοι

Όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη - καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των κρουσμάτων παρέμβασης στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος (ή το σύνολο) της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται.

Παράλληλα, με τη διάταξη μπαίνουν στο «στόχαστρο» οι ηλεκτρολόγοι που προχωρούν σε ανάλογες λαθροχειρίες. Έτσι, αν ένας ηλεκτρολόγος καταδικασθεί αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, τότε θα του αφαιρείται η άδεια.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στο να δημιουργήσει έναν πρόσθετο μηχανισμό εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να θέσουν ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας.

4μηνο στην Καθολική Υπηρεσία

Στην περίπτωση της Καθολικής Υπηρεσίας, το σχέδιο νόμου προβλέπει 4μηνο μέγιστο όριο παραμονής για καταναλωτές που έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς και δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στον προμηθευτή της Καθολικής Υπηρεσίας. Με την παρέλευση του 4μηνου, ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή.

Μάλιστα, προβλέπεται οικονομικό «πέναλτι» στην περίπτωση που ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερήσει τις ενέργειές του. Την ίδια στιγμή, πάντως, προβλέπεται ειδικό καθεστώς προστασίας για τις ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών.

Πριν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, και συγκεκριμένα ένα μήνα νωρίτερα, ενημερώνει τον πελάτη του ότι επίκειται η εκκίνηση της διαδικασίας διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επίσης, καλεί τον καταναλωτή να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με προμηθευτή της επιλογής του.

Για τους καταναλωτές που βρίσκονται ήδη στην Καθολική Υπηρεσία, η μέγιστη παραμονή θα αρχίσει να μετράει από την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης. Επίσης, θα προσμετρώνται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την (ίδια) ημερομηνία ψήφισης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσοι καταναλωτές εξοφλούν κανονικά τους λογαριασμούς τους, θα μπορούν να μείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς επ' αόριστον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ 2024: Τα 7 SOS του νέου λογαριασμού - Όσα πρέπει να προσέξετε πριν την 1η δόση του φόρου

Πληθωρισμός και επιπτώσεις στο ΑΕΠ «ροκανίζουν» τις αυξήσεις μισθών - «Καμπανάκια» από ΤτΕ και ΓΠΚΒ

Η συζήτηση για τα μερίσματα - Αγωνία προεξόφλησης – Αναβρασμός στις ασφαλιστικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider