Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν τον Μάρτιο, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους και τερματίζοντας μια πεντάμηνη σειρά διαδοχικών αυξήσεων. 

Οι τιμές των κατοικιών στο Βρετανία υποχώρησαν τον Μάρτιο, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους και τερματίζοντας μια πεντάμηνη σειρά διαδοχικών αυξήσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία στεγαστικών δανείων Halifax, η μέση τιμή υποχώρησε 1% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, στις 288.430 λίρες από τον Φεβρουάριο, όταν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν στο υψηλό 16 μηνών στις 291.338 λίρες.

Τα στοιχεία της Halifax έδειξαν επίσης ότι οι τιμές τον Μάρτιο ήταν 0,3% υψηλότερες από ό,τι πέρυσι, μια πολύ μικρότερη ετήσια άνοδος από το 1,45% που περίμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι περιορισμοί σε προσιτές τιμές εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους υποψήφιους αγοραστές», δήλωσε ο Kim Kainnard, διευθυντής των στεγαστικών δανείων της Halifax. «Οι τιμές των κατοικιών έχουν δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στο σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τα νούμερα που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η Nationwide Building Society, τα οποία έδειξαν επίσης μια απροσδόκητη μείωση στις μέσες τιμές των κατοικιών. Εν τω μεταξύ, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το υψηλό 17 μηνών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ωστόσο, ο Kainnard παρέμεινε αισιόδοξος για την αγορά, λέγοντας ότι παρά τη μηνιαία μείωση, τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν βελτιώσεις στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αντανακλώντας τις αντίθετες δυνάμεις της χαλάρωσης της συμπίεσης του κόστους ζωής - τώρα που η αύξηση των μισθών ξεπερνά τον γενικό πληθωρισμό - και των σχετικά υψηλών επιτοκίων», είπε ο Kainnard.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Ταχεία αύξηση κερδών κατέγραψαν οι μεγαλύτερες εταιρίες του διαδικτύου στο πρώτο δίμηνο του έτους

Γέλεν: Η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να εξαγάγει το δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη

H EKT κλείνει το μάτι για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο - Μεγάλος άγνωστος Χ οι τιμές πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider