Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις οικονομίες της Ασίας το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις οικονομίες της Ασίας το 2024
Οι οικονομίες χωρών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, παραμένουν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, αλλά η ανάπτυξή τους αναμένεται να επιβραδυνθεί μέσα στο 2024.

Οι οικονομίες χωρών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, παραμένουν σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, καθώς ξεπερνούν τους ρυθμούς ανάπτυξης του υπόλοιπου κόσμου. Ωστόσο, αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσα στο 2024, λόγω των αντίξοων συνθηκών στην Κίνα και της ευρύτερης πολιτικής αστάθειας.

O Aaditya Mattoo, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε στο CNBC: «Πρόκειται για μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά υπολείπεται σε σχέση με τις δικές της δυνατότητες».

Η ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% φέτος από 5,1% που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της τράπεζας για το 2024, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι, στην περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 2,1 δισ. άνθρωποι.

Εξαιρουμένης της Κίνας, η ανάπτυξη στην περιοχή προβλέπεται να φθάσει το 4,6% τη φετινή χρονιά, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από το 4,4% του 2023. Η Παγκόσμια Τράπεζα, εκτιμά ότι η Κίνα δεν θα πιάσει τον στόχο που έχει θέσει για ανάπτυξη στο 5% και θα περιοριστεί στο 4,5% για φέτος. Η επιβράδυνση αυτή αποδίδεται στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας, στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην ύφεση του τομέα των ακινήτων. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη μετεγκατάσταση της παραγωγής και των επενδύσεων σε χώρες μακριά από την Κίνα, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

S&P 500: Δεν οφείλει πια την εκτόξευσή του μόνο στις Magnificent 7

Άλλο ένα ρεκόρ για τον χρυσό

UPS: Αντικαθιστά την FedEx μετά από 22 χρόνια στα αμερικανικά ταχυδρομεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider