Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει πάνω από 44 τρισ. δολάρια - «Άλμα» 50% μετά την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει πάνω από 44 τρισ. δολάρια - «Άλμα» 50% μετά την πανδημία
Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισ. δολάρια ή 49%.

Ο πλούτος του κορυφαίου 1% στις ΗΠΑ, έφτασε στο ρεκόρ των 44,6 τρισ. δολαρίων στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, καθώς το ράλι των μετοχών στο τέλος του έτους αύξησε τα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η συνολική καθαρή περιουσία του κορυφαίου 1%, στο οποίο ανήκουν σύμφωνα με τη Fed όσοι έχουν περιουσία άνω των 11 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Όλα τα κέρδη προήλθαν από τις μετοχές τους. Η αξία των εταιρικών μετοχών και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε το κορυφαίο 1% εκτινάχθηκε στα 19,7 τρισ. δολάρια από 17,65 τρισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά την μικρή άνοδο της αξίας των ακινήτων τους, η αξία των ιδιωτικών τους επιχειρήσεων μειώθηκε, ακυρώνοντας στην ουσία όλα τα άλλα κέρδη εκτός των μετοχών.

Ειδικότερα, η εκτίναξη των κερδών των πλουσίων ξεκίνησε με την άνοδο της αγοράς, λόγω της πανδημίας του κορoνoϊού. Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισ. δολάρια ή 49%. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό, η μεσαία τάξη των ΗΠΑ, σε ποσοστό 50% - 90%, είδε επίσης τον πλούτο της να αυξάνεται σταδιακά, κατά 50%.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου δίνει πρόσθετη ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες, μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «σύνδρομο πλούτου». Όταν οι καταναλωτές και οι επενδυτές βλέπουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να ξοδέψουν και να πάρουν μεγαλύτερα (οικονομικά) ρίσκα. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics υποστηρίζοντας ότι: «το φαινόμενο του πλούτου από την άνοδο των τιμών των μετοχών, δίνει μια ισχυρή ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα».

Ωστόσο, τελευταία έκθεση του Fed αναδεικνύει πόσο «περιορισμένος» παραμένει ο όγκος της ιδιοκτησίας μετοχών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει το 87% των ατομικών μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ το κορυφαίο 1% κατέχει τις μισές εκ των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή των πλουσιότερων - Ξεπέρασε τον Έλον Μασκ

Πόση περιουσία χρειάζεστε για να μπείτε στο πλουσιότερο 1% του κόσμου

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider