Vujcic: Ένα «στραβοπάτημα» στην οικονομία θα μπορούσε να αυξήσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vujcic: Ένα «στραβοπάτημα» στην οικονομία θα μπορούσε να αυξήσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ
Makhlouf: Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τον Ιούνιο

Ένα μεγάλο στραβοπάτημα στην οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά όχι τον χρόνο εκκίνησης της διαδικασίας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boris Vujcic.

«Εάν καταγραφεί σημαντικά ταχύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, αυτό θα έχει φυσικά συνέπειες για την πολιτική των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας στο Bloomberg. «Δεδομένου του που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν επηρέαζε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωση, αλλά θα μπορούσε να έχει επίδραση στον ρυθμό».

Τα σχόλια έρχονται σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη των 20 μελών βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα και το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εξακολουθεί να βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του 4% ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Παρότι αναμένεται ανάκαμψη αργότερα το τρέχον έτος στην Ευρώπη, η αύξηση της παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής -τη Γερμανία - θεωρείται ήπια στην καλύτερη περίπτωση το 2024.

Makhlouf: Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τον Ιούνιο

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Gabriel Makhlouf δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβει μια απόφαση για τα επιτόκια τον Ιούνιο.

«Η ιστορία της νομισματικής πολιτικής μάς λέει ότι οι βιαστικές αποφάσεις τείνουν να είναι λανθασμένες αποφάσεις», έγραψε στο blog του την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ο Makhlouf είναι μέλος της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Η υπομονη ειναι αρετή. Αλλά η αναμονή για ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα στοιχεία δεν είναι ρεαλιστική και πρέπει να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα και να λάβουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας».

Ο τραπεζίτης πιστεύει ότι «η εικόνα θα είναι αρκετά πιο σαφής όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιούνιο, καθώς θα έχουμε πολλές περισσότερες πληροφορίες -ιδιαίτερα για τη δυναμική των μισθών».

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider