Υδρογονάνθρακες: 12μηνη παράταση για το μπλοκ 2 στο Ιόνιο – Θετική εικόνα από τα σεισμικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: 12μηνη παράταση για το μπλοκ 2 στο Ιόνιο – Θετική εικόνα από τα σεισμικά
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η επεξεργασία από την κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy «δείχνει» υπέρ της διενέργειας ερευνητικής γεώτρησης.

Ενθαρρυντική εικόνα από την έως τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που συνηγορεί υπέρ της διενέργειας ερευνητικής γεώτρησης για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, έχει ανακύψει σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr για το μπλοκ 2 το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας, κοντά στα όρια με την Ιταλία.

Με δεδομένο ότι η άδεια παραχώρησης για έρευνα έληγε μέσα στον μήνα που διανύουμε, η κοινοπραξία των Energean και Helleniq Energy θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να λάβει τις αποφάσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε στην ΕΔΕΥΕΠ (δηλαδή την αρμόδια αρχή) αίτημα παράτασης, το οποίο έγινε δεκτό τη Διαχειριστική Εταιρεία. Ως συνέπεια, σύμφωνα με απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, η άδεια παραχώρησης παρατείνεται μέχρι τις 14 Μαρτίου 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean είναι ο operator με το 75% των δικαιωμάτων, με την Helleniq Energy να κατέχει το υπόλοιπο 25%. Για το πρώτο στάδιο των μελετών, είχε προκριθεί η απευθείας πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, με τις καταγραφές να καλύπτουν συνολική έκταση 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Energean, τα δεδομένα που αντλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, αποδίδοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην ερευνηθείσα περιοχή.

Ολοκληρώνεται η ερμηνεία των δεδομένων

Όταν θα είναι έτοιμη να λάβει τις αποφάσεις της η κοινοπραξία (το αργότερο ένα χρόνο από σήμερα) θα επιλέξει ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές επιλογές – είτε να επιστρέψει την παραχώρηση στο Δημόσιο, είτε να προχωρήσει στην επόμενη φάση μελετών, με τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Η επεξεργασία της ερμηνείας των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Τα έως τώρα στοιχεία είναι θετικά, συνηγορώντας υπέρ της συνέχισης στο επόμενο στάδιο των ερευνών. Πέρα πάντως από τα τελικά αποτελέσματα της επεξεργασίας, για μία θετική απόφαση είναι υποχρεωτικό να ικανοποιούνται και άλλες προϋποθέσεις, με βασικότερη την εξεύρεση λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή, για την υποστήριξη των γεωτρητικών εργασιών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ, η παράταση εγκρίθηκε «προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει ήδη κάποιες διερευνητικές επαφές με λιμάνια στην ευρύτερη περιοχή, όπως της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού. Παρ΄ όλα αυτά, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει βρεθεί κάποια λιμενική εγκατάσταση που θα ήταν διαθέσιμη για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτούνταν.

Θετική εξέλιξη από Ιταλία

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δικαστική εξέλιξη στην Ιταλία θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις έρευνες στο μπλοκ 2. Ο λόγος για την ετυμηγορία διοικητικού δικαστηρίου στη γειτονική χώρα, η οποία τάσσεται υπέρ της προσφυγής που είχαν καταθέσει πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία (μεταξύ των οποίων και η Energean) για την ακύρωση του σχεδίου «PITESAI».

Το σχέδιο «PITESAI» περιόριζε τις περιοχές για γεωτρητική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα απαγόρευε την ανάπτυξη υφιστάμενων παραχωρήσεων. Όσον αφορά το θαλάσσιο «οικόπεδο» στη χώρα μας, η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε η Energean να αιτηθεί στη γειτονική χώρα τη μελέτη της όμορης περιοχής στο μπλοκ 2, που ανήκει στην ιταλική ΑΟΖ.

Οι εκτιμήσεις είναι πως ενδεχομένως το μπλοκ 2 αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης γεωλογικής δομής, η οποία εκτείνεται και στην ιταλική ΑΟΖ. Ως συνέπεια, στο ενδεχόμενο που η Energean εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της Ιταλίας, η μελέτη της συνολικής περιοχής και στις δύο χώρες θα έθετε σε νέες προοπτικές τις έρευνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα»: Αυτόματη πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Ελληνικό: Προχωρά ο Πύργος των 150 μέτρων από Lamda, BrookLane - Επένδυση 200 εκατ. με ξενοδοχεία, διαμερίσματα

Έρχεται καυτός Ιούνιος – Επανήλθαν οι λομπίστες – Η πτώση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider