Αρρυθμίες στο ΟΣΔΕ και στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης – Τι τρέχει, τι μένει «παγωμένο»

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρρυθμίες στο ΟΣΔΕ και στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης – Τι τρέχει, τι μένει «παγωμένο»
Ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για καταβολή ενισχύσεων μέσα στο Μάρτιο ή μέχρι και το Πάσχα, η γραφειοκρατία, οι τεχνικές δυσκολίες και οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία.

Παρόλο που βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2024, η ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ 2023 παραμένει αβέβαιη. Η πληρωμή των αγροτών, ένα θέμα καίριο και ζωτικής σημασίας. Ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για καταβολή ενισχύσεων μέσα στο Μάρτιο ή μέχρι και το Πάσχα, η γραφειοκρατία, οι τεχνικές δυσκολίες και οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία και αυτές θα ολοκληρωθούν μάλλον προς το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στο ύψος της πληρωμής δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους αγρότες. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια ποια θα είναι η τελική ενίσχυση.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το ΟΣΔΕ 2024 σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ θα εκκινήσει εντός Μαρτίου. Ωστόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος φορέας, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία επίσημη πληροφορία σχετικά με την ημερομηνία έναρξης του.

Υπομέτρο 5.2

Το μέτρο 5.2 θεσπίστηκε με σκοπό την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές του τελευταίου καλοκαιριού.

Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου παρουσιάζει ασάφειες και κενά. Ερωτήματα που αποστέλλονται στους αρμόδιους φορείς, μέσω email, μένουν αναπάντητα προς το παρόν, δημιουργώντας αδιέξοδα και ανησυχίες στους ωφελούμενους. Η έλλειψη επικοινωνίας, η όλο και μεγαλύτερη γραφειοκρατία δυσχεραίνουν την πρόσβαση στους πόρους που προορίζονται για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σχέδια Βελτίωσης

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης δεν έχει ακόμα ανοίξει. Η καθυστέρηση αυτή στερεί στους αγρότες τη δυνατότητα να προβούν στις σχετικές εγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τελικά να λάβουν το ποσό ενίσχυσης που τους αναλογεί. Η ρευστότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι πολύ σημαντική, ειδικά στις μέρες που πολλοί αστάθμητοι παράγοντες την έχουν περιορίσει.

Παράλληλα, εκκρεμεί η δημιουργία πλατφόρμας για αιτήσεις τροποποίησης στα ίδια σχέδια. Η έλλειψη της πλατφόρμας περιορίζει την ευελιξία των αγροτών και δυσχεραίνει την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω αλλαγών στην αγορά ή εξαιτίας των φυσικών καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021

Η πλατφόρμα για αιτήσεις τροποποίησης στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2021 δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία

Η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Αναμένεται και αυτό εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μείωση Νιτρικών

Παρόμοια αβεβαιότητα επικρατεί και όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ένταξης δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, ενώ και αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Κλείνοντας θα λέγαμε πως η αργοπορία στην προκήρυξη αλλά και υλοποίηση των προγραμμάτων και η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος (παρά τις ανακοινώσεις) δημιουργούν ανησυχίες και δυσχεραίνουν τον οικονομικό προγραμματισμό των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Άνοιξε εκ νέου η εφαρμογή για το ΟΣΔΕ 2023 – Οι εκκρεμότητες

Αγροτικό πετρέλαιο: Οι όροι για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Επενδύσεις αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές – Ποιοι δικαιούνται τα 45 εκατ. ευρώ 

gazzetta
gazzetta reader insider insider