Αίγυπτος: Κατά 600 μονάδες αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα - Ιστορικό χαμηλό για την λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίγυπτος: Κατά 600 μονάδες αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα - Ιστορικό χαμηλό για την λίρα
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σε απρογραμμάτιστη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 600 μονάδες βάσης υποβιβάζοντας την αιγυπτιακή λίρα σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σε απρογραμμάτιστη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 600 μονάδες βάσης, ρίχνοντας την ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα θα «αφήσει το νόμισμα να διαπραγματεύεται ελεύθερα» ως μέρος των ρυθμίσεων για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Τελικός στόχος είναι να διευκολύνει την συμφωνία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξασφαλίζοντας μία πιο ευέλικτη νομισματική ισοτιμία. Το ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει την επέκταση του τρέχοντος πακέτου οικονομικής στήριξης 3 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία της αιγυπτιακής λίρας προς το δολάριο ανέβηκε σε 50 από 30,85 προς 1. Ενώ με δήλωση της τράπεζας, το βασικό επιτόκιο της χώρας ανέρχεται πλέον στο 27,25%.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, που αριθμεί 110 εκατ. πληθυσμό αντιμετωπίζει παρατεταμένη έλλειψη συναλλάγματος ξένων νομισμάτων. Οι κινήσεις της χώρα υποδηλώνουν ότι και οι προβλέψεις για το μέλλον των νομισματικών εισροών είναι ευοίωνες, κυρίως λόγω μίας συμφωνίας ύψους 35 δισ. δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της αναμενόμενης στήριξης του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου στις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο

Γάζα: Η ΕΕ προωθεί σχέδιο διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Κύπρου

Διπλωματικές πηγές για Μπελέρη: Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider