Πετρέλαιο: Ανοδικές τάσεις στις τιμές αλλά και στη ζήτηση «βλέπει» η διεθνής αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοδικές τάσεις στις τιμές αλλά και στη ζήτηση «βλέπει» η διεθνής αγορά
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σηματοδοτώντας «τσιμπημένες» τιμές και στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σηματοδοτώντας «τσιμπημένες» τιμές και στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα ενώ αλλάζουν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2030. Αυτό σημαίνει ότι εάν η προσφορά ακολουθήσει το σημερινό μοτίβο (περικοπές εκ μέρους του OPEC+ και σφιχτότερη αγορά) και εάν η ζήτηση «ζωηρέψει» τότε δημιουργείται θετικό έδαφος για υψηλότερες τιμές.

Το Brent κινείται κοντά στα 83 δολάρια καθώς ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του ενώ η αγορά παρακολουθεί και τις κινήσεις της Fed, αναμένοντας ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο.

Ο OPEC+ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του τουλάχιστον κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανέφεραν πηγές στο Reuters ενώ δεν αποκλείουν το καρτέλ να διατηρήσει τις περικοπές για το υπόλοιπο του έτους.

Ανοδικές πιέσεις στις τιμές εξακολούθησαν να ασκούν αυτό τον μήνα και οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή μαίνεται, με την ένταση να αυξάνεται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τους μαχητές Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η σύγκρουση δεν έχει διαταράξει την παραγωγή αργού στην περιοχή μέχρι στιγμής, αν και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, κάτι που θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου.

Vitol: Μετά από το 2030 μετατίθεται η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα από το αναμενόμενο, καθώς η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται πιο αργά απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο έμπορο πετρελαίου στον κόσμο, τον Όμιλο Vitol, τόσο η ζήτηση πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου και άνθρακα έχουν αρκετό χρόνο μέχρι να κορυφωθούν λόγω της βραδύτερης πορείας της ενεργειακής μετάβασης.

Η άποψη της Vitol για την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου τοποθετείται αρκετά χρόνια αργότερα απ’ ό,τι προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος υποστηρίζει μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση και επιμένει εδώ και μισό χρόνο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου (και γενικά των ορυκτών ) θα κορυφωθεί πριν από το 2030.

Η Vitol, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι αγορές ενέργειας έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και η κορύφωση του πετρελαίου δεν θα σημειωθεί αυτή τη δεκαετία. «Συμφωνήσαμε με αυτήν την άποψη πριν από 12-24 μήνες, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι ο ρυθμός της αλλαγής είναι πιο δύσκολος, επομένως είναι πιθανό να μετατοπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, στην Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας στο Λονδίνο.

Ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης έχει αμφισβητηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις χαμηλές αποδόσεις για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την δημόσια αντίδραση εναντίον ορισμένων κυβερνήσεων που επιβάλλουν ακριβότερες επιλογές στους καταναλωτές για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Πλέον, εκτός από την Vitol, οι περισσότεροι αναλυτές και τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου δεν θα συμβεί μέχρι το 2030, έγραψε ο Al Ghais του OPEC, λόγω των πολιτικών που επαναξιολογούν την προσέγγισή τους στις πολιτικές ενεργειακής μετάβασης. Η ταχύτερη εκβιομηχάνιση στις αναπτυσσόμενες χώρες και η εμφάνιση μιας μεγαλύτερης μεσαίας τάξης εκεί, η επέκταση των υπηρεσιών μεταφορών και η μεγαλύτερη ενεργειακή ζήτηση και πρόσβαση είναι επίσης παράγοντες που δεν επιτρέπουν να συμβεί η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του OPEC.

«Σε τελική ανάλυση, το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του είναι μια συνεχής παρουσία στην καθημερινή μας ζωή, φέρνοντας ζωτικά καθημερινά προϊόντα και βοηθώντας στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πρόσβασης με ευρέως διαθέσιμο και προσιτό τρόπο», έγραψε ο Al Ghais.

Ακόμη και όταν η αύξηση της ζήτησης της Κίνας επιβραδύνεται, η Ινδία θα αναδειχθεί ως ο κορυφαίος μοχλός της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου, σύμφωνα με τον OPEC και πολλούς άλλους αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας μεσοπρόθεσμα θα αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου, όπως και η συνεχιζόμενη αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση, λένε οι αναλυτές. Ο OPEC ανέφερε στην τελευταία ετήσια προοπτική του ότι η Ινδία θα είναι ο μοχλός της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2045, αναμένοντας να προσθέσει 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση πετρελαίου μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αιχμάλωτη» πετρελαίου η παγκόσμια οικονομία – Η απεξάρτηση από τα ορυκτά αργεί

Πετρέλαιο: Από τι θα εξαρτηθεί πορεία της τιμής το 2024 – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider