Τιμολόγια ρεύματος: Στο κίτρινο «χρώμα» οι φθηνότερες κυμαινόμενες χρεώσεις – Η εικόνα του Ιανουαρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιμολόγια ρεύματος: Στο κίτρινο «χρώμα» οι φθηνότερες κυμαινόμενες χρεώσεις – Η εικόνα του Ιανουαρίου
Η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών διαθέτουν ένα κίτρινο προϊόν που τον Ιανουάριο είχε μικρότερη τιμή από το ειδικό τιμολόγιό τους. Μάλιστα, 6 κίτρινα προϊόντα ήταν πιο οικονομικά από το φθηνότερο πράσινο. Ανάλογη η εικόνα και τον Φεβρουάριο, για όσα κίτρινα τιμολόγια έχουν κλειδώσει τιμές έως τώρα.

«Πρωταθλητής» οικονομίας αποδεικνύονται τα κίτρινα προϊόντα ρεύματος, ανάμεσα στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Έτσι, με την εξαίρεση μίας μόνο εταιρείας, τον Ιανουάριο όλοι οι προμηθευτές διέθεταν ένα κίτρινο τιμολόγιο το οποίο ήταν φθηνότερο από το πράσινο προϊόν τους.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο 6 κίτρινα προϊόντα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από το φθηνότερο πράσινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και για τον Φεβρουάριο, για όσα κίτρινα τιμολόγια έχουν «κλειδώσει» τιμή έως αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι τα κίτρινα τιμολόγια συμβόλαια περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες: τα προϊόντα με προαναγγελία τιμής πριν από την 1η του μήνα εφαρμογής (ex-ante) και τα συμβόλαια που «κλειδώνουν» τιμή μετά την ολοκλήρωση του μήνα χρέωσης (ex-post). Έτσι, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, πλέον υπάρχει εικόνα για το σύνολο των προϊόντων κίτρινου «χρώματος» για τις αρχές του έτους

Τα κίτρινα με προαναγγελία τιμής

Όσον αφορά επομένως τον Ιανουάριο, η υπεροχή του κίτρινου «χρώματος» επιβεβαιώνεται καταρχάς στα προϊόντα με προαναγγελία τιμής. Τέτοια προϊόντα διαθέτει καταρχάς η ΔΕΗ, το myHome4All, το οποίο τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 12,653 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συγκριτικά, το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας (Γ1) είχε διαμορφωθεί στα 13,635 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, αν και ήταν το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο στην αγορά, ήταν ακριβότερο από το κίτρινο συμβόλαιο της ΔΕΗ.

Ανάλογα είναι τα δεδομένα και για την Protergia, η οποία επίσης έχει λανσάρει κίτρινα προϊόντα με προαναγγελία τιμής. Πιο συγκεκριμένα, το (κίτρινο) Protergia Value Fair διαμορφώθηκε στα 13,28 λεπτά ανά kWh. Έτσι, ήταν φθηνότερο τόσο από το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας -το οποίο ήταν στα 14,26 λεπτά ανά kWh- όσο και από το φθηνότερο πράσινο.

Τα υπόλοιπα προϊόντα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι συγκρίσεις και στις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν κίτρινα συμβόλαια με τιμή που κλειδώνει μετά τον μήνα εφαρμογής. Έτσι, για τον Ιανουάριο το ex-post κίτρινο προϊόν Smart της Elpedison είχε τιμή 13,51 λεπτά ανά kWh, όταν το πράσινο προϊόν της εταιρείας ήταν στα 17,06 λεπτά ανά kWh.

Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρισης και για τη «Φυσικό Αέριο», καθώς το κίτρινο MAXI HOME άγγιξε τα 13,6 λεπτά ανά kWh, όταν το ειδικό προϊόν της είχε χρέωση 14,27 λεπτά ανά kWh. Επίσης και στην περίπτωση της ΕΛΙΝΟΙΛ, το κίτρινου «χρώματος» Power On! Home Easy έκλεισε στα 13,27 λεπτά ανά kWh, όταν το πράσινο προϊόν της είχε χρέωση 14,04 λεπτά ανά kWh. Επίσης, το κίτρινο Power Home Special της ZeniΘ είχε τιμή 12,28 λεπτά ανά kWh, όταν το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 16,95 λεπτά ανά kWh.

Τα πρώτα δείγματα του Φεβρουαρίου

Στα υπόλοιπα ex-post κίτρινα συμβόλαια, οι τιμές τους κλείδωσαν πριν από λίγες ημέρες, με συνέπεια να μην έχουν ακόμη αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των προμηθευτών, ούτε στον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών της ΡΑΑΕΥ. Στον Πίνακα θα δίνουν το «παρών» από τις αρχές Μαρτίου.

Πάντως, η επεξεργασία των μαθηματικών τους τύπων δείχνει πως μόνο για μία εταιρεία όλα τα κίτρινα συμβόλαιά της ήταν ακριβότερα από το ειδικό προϊόν της. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι διαφορές φτάνουν μέχρι και το 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο είναι το «τοπίο» και τον Φεβρουάριο για τα κίτρινα τιμολόγια που έχουν κλειδώσει τιμή τον μήνα που διανύουμε – δηλαδή για τα προϊόντα της ΔΕΗ και της Protergia. Έτσι, το myHome4All της ΔΕΗ κλείδωσε στα 12,4 λεπτά ανά kWh, όταν το πράσινο τιμάται στα 12,8 λεπτά ανά kWh.

Το επίσης κίτρινο Value Fair της Protergia κλείδωσε στα 13,40, όταν το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας έχει χρέωση 12,8 λεπτά ανά kWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider