Νάγκελ: Η σταδιακή προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων με αρχή τον Ιούνιο θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ: Η σταδιακή προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων με αρχή τον Ιούνιο θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα 
Joachim Nagel
«Όταν μιλάμε για χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι συχνά καλύτερο να κάνουμε τέτοια πράγματα με σταδιακό τρόπο», είπε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Νομίζω ότι μια σταδιακή προσέγγιση… έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προτείνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης για την ΕΚΤ, ο οποίος επίσης δεν θέλει να βιαστεί για την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.

«Όταν μιλάμε για χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι συχνά καλύτερο να κάνουμε τέτοια πράγματα με σταδιακό τρόπο», είπε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Νομίζω ότι μια σταδιακή προσέγγιση… έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει να μην υποκύψει η ΕΚΤ στον πειρασμό της μείωσης των επιτοκίων πολύ σύντομα - ένα λάθος που είπε ότι θα μπορούσε να απαιτήσει πιο επώδυνες ενέργειες στο μέλλον. Πριν ενεργήσει η Τράπεζα θα πρέπει να δει τα στοιχεία για τους μισθούς και τα κέρδη για τα δεύτερο τρίμηνο.

Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης περικοπής της ΕΚΤ είναι το επίκεντρο των επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Ιούνιος είναι το πιθανότερο σημείο εκκίνησης.

«Είμαι πιο άνετα με αυτό», είπε ο Νάγκελ, σχετικά με τη μετατόπιση στη σκέψη της αγοράς στο καλοκαίρι από την άνοιξη.

Ενώ ορισμένα του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη θα ήθελαν μια κίνηση νωρίτερα, άλλοι θέλουν περισσότερη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Όσον αφορά τα σχόλια νωρίτερα την Παρασκευή από τον Αυστριακό ομόλογό του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια μόνο εφόσον το κάνει και η Fed, ο Νάγκελ δεν υποστήριξε μια τέτοια προσέγγιση.

«Κάνουμε νομισματική πολιτική για την ευρωζώνη», δήλωσε. «Οπότε πρέπει να δω τι μου λένε οι αριθμοί στην ευρωζώνη».

Σνάμπελ: Τα χειρότερα από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων είναι πίσω μας

Από την άλλη και η έτερη Γερμανίδα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, υποστήριξε πως η ευρωζώνη μπορεί τώρα να έχει αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο, η αξιωματούχος που είναι υπεύθυνη για τις αγορές είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία φτάνει στο τέρμα μετά από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία σύσφιξης για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

«Τα μοντέλα μας τείνουν να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση της νομισματικής σύσφιξης μπορεί να είναι πλέον πίσω μας», δήλωσε την Παρασκευή. Η προοπτική ότι η ΕΚΤ κρίνει ότι η ένταση του «πόνου» που προκαλείται στην οικονομία μειώνεται θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένους αξιωματούχους να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά καθώς διασφαλίζουν ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υπό έλεγχο. Η Σνάμπελ υποστήριξε μάλιστα ότι το «όνειρό» τους για μια «ήπια προσγείωση» μπορεί να είναι εφικτό.

«Μπορεί να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε, αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», είπε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπάρχουν λόγοι που το τελευταίο μίλι είναι πιο δύσκολο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δύο χρόνια από την εισβολή: Αποφασιστικό μήνυμα ΕΕ για στήριξη στην Ουκρανία

Ικανοποίηση Λαγκάρντ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για μισθούς στην Ευρωζώνη

Στα 2 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia - Στο «κλαμπ» με Apple και Microsoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider