Τζεντιλόνι: Δεν βλέπω λόγο για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες - Δομικές προκλήσεις για την γερμανική οικονομία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Δεν βλέπω λόγο για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες - Δομικές προκλήσεις για την γερμανική οικονομία
Ο Επίτροπος για την Οικονομία απέδωσε για άλλα μία φορά εύσημα στην Ελλάδα. Η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ αποτελεί ανησυχία και για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, τόνισε ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας την έκθεση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Επίτροπος εξήγησε πως μετά από την επιτυχία της κατάληξης στο νέο πλαίσιο, το οποίο αναμένει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν συντρέχει λόγος πρόβλεψης περαιτέρω «παραθύρων» για τα κράτη μέλη. Τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν όσα έχουν ήδη αποφασίσει σε ρεαλιστική βάση όσον αφορά την διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε την σημασία της γερμανικής οικονομίας για το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς ασκεί τεράστια επιρροή σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής.

Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης αφορά όλα τα κράτη μέλη, με τις προοπτικές να είναι οι χειρότερες σε Γερμανία και Ολλανδία, από τις έξι οικονομίες στις οποίες αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου.

Στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Γερμανία, συγκαταλέγονται ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια, στις εξαγωγές, αλλά επίσης και στον δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιέπεσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Ο κ. Τζεντιλόνι εκτίμηση πως το 2025 θα είναι καλύτερο για την Γερμανία, λόγω της ενισχυμένης ιδιωτικής κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών, αλλά και από ήπια αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών. Ωστόσο, επεσήμανε πως για την γερμανική οικονομία μακροπρόθεσμα παρατηρούνται δομικές προκλήσεις που αφορούν σε έλλειψη δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό, στο δημογραφικό, καθώς και στον διεθνή προσανατολισμό της οικονομίας της.

Ο Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίδραση μιας άλλης χώρας στις διεθνείς προοπτικές καθώς η αβεβαιότητα των πολιτικών και εκλογικών προοπτικών στις ΗΠΑ απασχολεί την Κομισιόν, αν και τόνισε πως είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν οι κίνδυνοι, και πως χρέος της ΕΕ είναι να διατηρήσουν τις διμερείς σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πως δεν είναι «η οποιαδήποτε χώρα» και οι «οποιεσδήποτε εκλογές».

Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση που αναμένεται να καταθέσει ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις βιώσιμες επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως η κυκλοφορία της αναμένεται μετά από τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Θα προηγηθούν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία με το Κολλέγιο των Επιτρόπων ένα μήνα νωρίτερα και λίγο αργότερα άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Νέα εύσημα σε Ελλάδα

Ο Πάολο Τζεντιλόνι για άλλη μία φορά απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα, καθώς η επίδοση της το 2023 αλλά και οι προοπτικές για το 2024 είναι ευοίωνες, ξεπερνώντας μάλιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας πέρυσι ήταν ανθεκτική ενώ οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025, είναι ισχυρές, ξεχωρίζοντας την χώρα μας από το σύνολο των χωρών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει την σημασία των επενδύσεων αλλά και της εφαρμοφής του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, οι οποίες παραμένουν σημαντικές για την επίτευξητων στόχων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο επίτροπος τόνισε πως η οικονομική δραστηριότητα το 2023 εκτιμάται πλέον πως επεκτάθηκε μόνο κατά 0,5% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 αναθεωρούνται σε 0,9% στην ΕΕ και 0,8% στη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2025, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ακόμη να επεκταθεί κατά 1,7% στην ΕΕ και 1,5% στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό στην ΕΕ προβλέπεται να μειώνεται από 6,3% το 2023 σε 3% το 2024 και 2,5% το 2025. Στην Ευρωζώνη, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και σε 2,25% το 2025.

Στους αρνητικούς παράγοντες του 2023, η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η ισχυρή νομισματική
σύσφιξη, η μερική απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης και η πτώση της εξωτερικής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, μόνο παρά λίγο η Ευρώπη απέφυγε την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο και έτσι και οι προοπτικές για την οικονομία της Ε.Ε
το πρώτο τρίμηνο του 2024 παραμένουν αδύναμες.

Ωστόσο, ο Επίτροπος εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και έτσι η αύξηση των πραγματικών μισθών και μια ανθεκτική αγορά εργασίας θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε τα παραδείγματα της Ιαπωνίας και της Βρετανίας οι οποίες σήμερα ανακοίνωσαν επιβράδυνση της ανάπτυξης τους στο τέλος του 2023, λέγοντας πως η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται εκεί.

Παρά τη μείωση των περιθωρίων κέρδους, οι επενδύσεις πρόκειται να ωφεληθούν από τη σταδιακή χαλάρωση των πιστωτικών όρων και τη συνέχιση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Επίτροπο.

Προκλήσεις και αβεβαιότητες

Ο Επίτροπος για την Οικονομία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους και εντάσεις διεθνώς καθώς και την απειλή επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η αύξηση του κόστους αποστολής των εμπορευμάτων στον απόηχο των ταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχουν μόνο οριακή επίδραση στον πληθωρισμό, εκτιμά η Κομισιόν, αν και υπάρχει ο κίνδυνος θα προκύψουν νέα σημεία συμφόρησης των εφοδιαστικών αλυσίδων που θα μπορούσαν να πιέσουν την παραγωγή και να ανεβάσουν τις τιμές.

Στο εσωτερικό, οι κίνδυνοι για τις βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν
η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και τα περιθώρια κέρδους υπολείπονται ή ξεπερνούν τις προσδοκίες αλλά και το πόσο καιγια πόσο θα παραμένουν υψηλά τα επιτόκια, για πόσο καιρό. Ο κ. Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως οι κλιματικοί κίνδυνοι και αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων συνεχίζουν επίσης να αποτελούν απειλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Εύσημα για την ελληνική αγορά ομολόγων, ανθεκτική η ανάπτυξη- Τριγμοί στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ για επιτόκια: Παραμένουμε εξαρτώμενοι από στοιχεία - Μέχρι ο πληθωρισμός πέσει στο 2%

Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Αυξημένες κατά 8,3% οι τιμές των τροφίμων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider