ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 6,4% ακριβότερες οι τιμές εκροών σε γεωργία-κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 6,4% ακριβότερες οι τιμές εκροών σε γεωργία-κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο
O σκοπός του Δείκτη Τιμών Εκροών είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στον τομέα γεωργίας – κτηνοτροφίας κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων του.

Αύξηση κατά 6,4% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Δεκεμβρίου 2023, όταν ο αντίστοιχος δείκτης του Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 19,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών τον Δεκέμβριο, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 6,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και β) στην αύξηση κατά 6,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,7%.

Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 15%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 3,9% έναντι αύξησης 19,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου 2022 με τον Δεκέμβριο 2021.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 3,9% τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη
του Δεκεμβρίου 2022, οφείλεται: α) στην μείωση κατά 5,3% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και β) στην αύξηση κατά 4,6% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,3%.

Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,04% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 - Δεκεμβρίου 2022.

Επισημαίνεται ακόμα πως ο σκοπός του Δείκτη Τιμών Εκροών είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στον τομέα γεωργίας – κτηνοτροφίας κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους, ενώ σκοπός του Δείκτη Τιμών Εισροών είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που καταβάλλουν για την αγορά των αναλώσιμων μέσων, αγαθών και υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Ουσιαστική και δίκαιη η παρέμβαση για μείωση της τιμής του ρεύματος για τους αγρότες

Αυγενάκης: Τέλη Φεβρουαρίου οι συζητήσεις για την ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider