Κίνα: Εξετάζει μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου έως 278 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Εξετάζει μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου έως 278 δισ. δολάρια
Οι αξιωματούχοι σταθμίζουν επίσης άλλες επιλογές και ενδέχεται να ανακοινώσουν κάποιες από αυτές μόλις αυτή την εβδομάδα, εάν εγκριθούν από την ανώτατη ηγεσία.

Πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση της πτώσης του χρηματιστηρίου, εξετάζουν οι κινεζικές αρχές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, αφού προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέτυχαν και ώθησαν τον πρωθυπουργό Li Qiang να ζητήσει «ισχυρά» βήματα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να κινητοποιήσουν περίπου 2 τρισ. γιουάν ή 278 δισ. δολάρια, κυρίως από offshore λογαριασμούς κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, ως μέρος ενός ταμείου σταθεροποίησης για την αγορά μετοχών στην ενδοχώρα μέσω του Χονγκ Κονγκ. Έχουν επίσης διαθέσει τουλάχιστον 300 δισ. γιουάν τοπικών κεφαλαίων για να επενδύσουν σε μετοχές μέσω της China Securities Finance ή της Central Huijin Investment.

Οι συζητήσεις υπογραμμίζουν την αυξημένη αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των κινεζικών αρχών να ανακόψουν μια πώληση που οδήγησε τον δείκτη CSI 300 σε χαμηλό πενταετίας αυτή την εβδομάδα. Η ηρεμία των λιανικών επενδυτών, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων, θεωρείται επίσης κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.

Ο σχηματισμός ενός ταμείου σταθεροποίησης που υποστηρίζεται από το κράτος εξετάζεται τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, αν και ορισμένοι επενδυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης δεν είχαν πάντα αποτέλεσμα. Η κρίση ακινήτων της Κίνας, το χαμηλό καταναλωτικό κλίμα, η πτώση των ξένων επενδύσεων και η μειωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων μετά από χρόνια ασταθούς χάραξης πολιτικής ασκούν πίεση τόσο στην οικονομία όσο και στις αγορές.

Οι αξιωματούχοι σταθμίζουν επίσης άλλες επιλογές και ενδέχεται να ανακοινώσουν κάποιες από αυτές μόλις αυτή την εβδομάδα, εάν εγκριθούν από την ανώτατη ηγεσία.

Σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του Li, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας έλαβε ενημέρωση για τις λειτουργίες των κεφαλαιαγορών καθώς και για τις σχετικές εργασίες, σύμφωνα με επίσημη δήλωση, η οποία δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σκέφτεται το Πεκίνο. .

Συνολικά, περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την αγοραία αξία των μετοχών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ από την κορύφωση που έφτασε το 2021, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο καθώς προσπαθεί να σταματήσει την πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο, πιστεύεις συνολικά

Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη για κρασί και εμφιαλωμένο νερό

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοινώνουν πως έπληξαν 8 «στόχους», θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

gazzetta
gazzetta reader insider insider