Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν
Οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή οι οποίες κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την τιμή του Brent ειδικά εάν η σύγκρουση διευρυνθεί στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι γεωπολιτικές αναταραχές και οι ανησυχίες για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου οδήγησαν σε πτώση 10% τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης το 2023 αλλά για το 2024, η αγορά αναμένει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές. Αυτό αντανακλάται τόσο στην πρόσφατη ανάλυση της Bank of America (BofA), η οποία σημείωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και τα διυλιστήρια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν άλλους 12 δύσκολους μήνες το 2024, ενώ εκτίμησαν ότι το Brent θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος. Όμως, οι εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου προδιαγράφουν ακόμη υψηλότερες τιμές, τουλάχιστον εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια επιδείνωσης της γεωπολιτικής κρίσης.

Οι εντάσεις στην Μέση Ανατολή οι οποίες κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την τιμή του Brent ειδικά εάν η σύγκρουση διευρυνθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Οι έμποροι πετρελαίου έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά μια αντιπαράθεση με το Ιράν θα προκαλούσε διαταραχή της διέλευσης στο Στενό του Ορμούζ και θα ασκούσε σημαντικές ανοδικές πιέσεις στο αργό.

«Εάν έχετε διακοπή στο Στενό του Ορμούζ για έναν μήνα, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20%,» είπε ο Daan Struyven, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs, μιλώντας στο CNBC. Η ναυτιλία μπορεί να αναδρομολογηθεί μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το αργό θα παγιδευτεί ουσιαστικά εάν το στενό κλείσει, είπε και εκτίμησε ότι μια παρατεταμένη διακοπή στα στενά θα μπορούσε τελικά να διπλασιάσει τις τιμές του πετρελαίου.

Ενώ η Goldman Sachs θεωρεί αυτό το σενάριο ως απίθανο, ο Bob McNally από την Rapidan Energy Group βλέπει μια πιθανότητα της τάξεως του 30% η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να επεκταθεί στο Ιράν, κάτι που με την σειρά του θα προκαλούσε διακοπή στις ροές πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται και η αγορά δεν έχει αποτιμήσει επαρκώς τον κίνδυνο μετάδοσης, σημείωσε σχετικά. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, δήλωσε ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος επανέρχεται τώρα στην αγορά. Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 2,16 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και ο παγκόσμιος δείκτης Brent κέρδισε 1,72 δολάρια.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, τους γεωπολιτικούς κινδύνους να εισέρχονται σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί πραγματικά η προσφορά και η ζήτηση», επεσήμανε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά θα πρέπει να συνυπολογίζει ένα ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου 12 δολαρίων στις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή. Είπε ότι η αγορά δεν έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο επειδή οι έμποροι αν και είδαν επανειλημμένες συγκρούσεις στην περιοχή, αυτές τελικά δεν διέκοψαν τις προμήθειες για μια μακρά περίοδο.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ προσφέρει ανακούφιση

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη Μέση Ανατολή, η παραγωγή ρεκόρ πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που εμπόδισε τις τιμές να αυξηθούν σημαντικά.

Οι ΗΠΑ άντλησαν περίπου 13,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου, λίγο πιο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια βαρέλια κατά την ίδια περίοδο.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι τα διυλιστήρια στην Ευρώπη θα εισάγουν ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο απευθείας από τις ΗΠΑ και θα αποφεύγουν εντελώς τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αντί να βασίζονται σε πλοία που θα επαναδρομολογούνται από την ασταθή Ερυθρά Θάλασσα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Αυτή η μετατόπιση εμφανίστηκε στα στοιχεία των εξαγωγών των ΗΠΑ, με τις αποστολές αργού να αυξάνονται περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα συνολικά την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Η κρίση στη Μέση Ανατολή ανέκοψε την πτωτική τάση των τιμών

Πετρέλαιο: Ενισχύεται από την ένταση στη Μέση Ανατολή με εβδομαδιαία κέρδη 3%

Πετρέλαιο: Από τι θα εξαρτηθεί πορεία της τιμής το 2024 – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider