Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να καταγράψουν ράλι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να καταγράψουν ράλι
Η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους γεωπολιτικούς κινδύνους και την μείωση της προσφοράς από την πλευρά του ΟΠΕΚ+.

Η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου αναμένεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους γεωπολιτικούς κινδύνους και την μείωση της προσφοράς από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ διατηρώντας τις τιμές του Brent αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια και μειώνοντας τις πιθανότητες για αύξηση των τιμών στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% στην αρχή της εβδομάδας λόγω της διαταραχής του παγκόσμιου εμπορίου και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν αναμένουν εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ+ αλλά και το απόθεμα που ήδη έχει χτίσει το καρτέλ θα συνεχίσουν να ασκούν καθοδική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου το επόμενο έτος, λένε οι αναλυτές. Εάν αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης γεωπολιτικής κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε διακοπή της προσφοράς -κάτι το οποίο δεν μπορεί να προεξοφληθεί - οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2024, καθώς η αμερικανική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο ενώ το κλίμα της αγοράς σχετικά με τη ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει υποτονικό, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με τις τελευταίες περικοπές που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να διατηρήσει αυστηρό έλεγχο στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Ωστόσο, ο όμιλος αντιμετωπίζει την παραγωγή ρεκόρ πετρελαίου στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη προσφορά από άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, όπως η Βραζιλία, η Γουιάνα, ο Καναδάς και η Νορβηγία. Η Βραζιλία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στον ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά έχει ήδη πει ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία μείωση παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κατώτατο όριο τιμών του πετρελαίου (σε βάρος του μεριδίου αγοράς του), αλλά μπορεί να μην καταφέρει να στηρίξει ιδιαίτερα τις τιμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο όμιλος αποτύχει να παρατείνει τις περικοπές πέραν του Μαρτίου 2024.

Εάν ο ΟΠΕΚ + ξετυλίξει τις περικοπές μετά τον Μάρτιο του 2024, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κατά 30%-50% εάν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας δυναμικότητας συνδεθεί στο διαδίκτυο, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup, Max Layton, στο Bloomberg TV αυτή την εβδομάδα.

«Μπορούν να εξισορροπήσουν αυτήν την αγορά και να διατηρήσουν αυτές τις τιμές στα 70 έως 80 δολάρια, εάν συνεργαστούν», είπε ο Λέιτον.

Εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συνεχίσουν να συνεργάζονται και δεν επιλέξουν να πλημμυρίσουν την αγορά με πετρέλαιο για να αποκρούσουν τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ που, ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν τον αυστηρό έλεγχο της προσφοράς για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Rapidan Energy Group. «Για τα επόμενα αρκετά χρόνια, τουλάχιστον, θα απαιτείται συνεχώς ενοποιημένη, επαγρύπνηση και αποτελεσματική διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική έκθεση.

Οι περικοπές βοηθούν στην υπεράσπιση του κατώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου, αλλά περισσότερες περικοπές ισοδυναμούν με περισσότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», δήλωσε στο MarketWatch η Stacey Morris, επικεφαλής της έρευνας ενέργειας της VettaFi. Αυτή η δυναμική αναμφισβήτητα βάζει ένα πλαφόν στην ανοδική πορεία των τιμών πρόσθεσε.

Η ING εκτιμά ότι το Brent θα διαπραγματευτεί στα 80 δολάρια στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ προβλέπει ότι θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 91 δολάρια ανά βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν η αγορά θα επιστρέψει στο έλλειμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία για άνοδο των τιμών πετρελαίου

Καύσιμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές στις γιορτές – Τι συμβαίνει με την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider