Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: Συγκλίνουν Γαλλία - Γερμανία πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: Συγκλίνουν Γαλλία - Γερμανία πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin
H Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος.

H Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος.

Οι ΥΠΟΙΚ συνεδριάζουν εξ αποστάσεως σήμερα σε μία προσπάθεια να υπάρξει η πρώτη πολιτική συμφωνία πριν την αλλαγή του χρόνου ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο και να υπάρξει τελική συμφωνία και ενεργοποίηση των νέων κανόνων πριν τις Ευρωεκλογές. Η συζήτηση γίνεται με επίκεντρο τις συμβιβαστικές προτάσεις που ανακοίνωσε το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και περιέχουν πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν αλλά και πολλές προσαρμογές.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ συμφωνούν σε «βασικά στοιχεία» του λεγόμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

«Πριν από δύο χρόνια, οι θέσεις απείχαν πολύ μεταξύ τους. Τότε, υπήρχαν εκκλήσεις για αυστηροποίηση των γνωστών κριτηρίων του 3% δημοσιονομικού ελλείμματος και του 60% μέγιστου εθνικού χρέους. Το έχουμε αφήσει αυτό πίσω μας μαζί», δήλωσε ο Λίντνερ στο dpa. Αντιθέτως, και τα δύο κριτήρια έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ρητά.

Όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες το βράδυ, η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρόταση περιέχει πιο αποτελεσματικές γραμμές ασφαλείας για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους από ό,τι προηγουμένως. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη.

Από γερμανικής πλευράς, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η πορεία προς βιώσιμα σταθερά δημόσια οικονομικά να βασίζεται σε σαφείς αριθμητικές κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε ο κ. Λίντνερ. «Προτείνουμε οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη που ξεκινούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι σημαντικό για την αξιοπιστία έναντι των κεφαλαιαγορών να εξακολουθεί να υπάρχει επίσημη διαδικασία για υπερβολικά ελλείμματα άνω του 3%», δήλωσε ο Λίντνερ.

Μαζί με τον Γάλλο συνάδελφό του Λε Μερ, θέλει να κάνει εκστρατεία για μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Τετάρτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ιταλία, ιδίως, πρέπει να κερδηθεί υπέρ αυτού. Σύμφωνα με τον Λίντνερ, υπήρχαν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες πριν από τη συνάντηση του Παρισιού. Τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί «τη βεβαιότητα ότι κάθε χρόνο θα σημειώνεται πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος και στη μείωση του λόγου του χρέους». Εάν τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία φέτος, η μεταρρύθμιση θα μπορούσε πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί νομικά πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου. «Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» υπογράμμισε.

Γαλλίδα υπουργός: Κοντά σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας η ΕΕ

Η Laurence Boone, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας επεσήμανε χτες πως οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είναι κοντά σε συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αρκετά εντυπωσιακή», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, διευκρινίζοντας ότι «απομένουν βέβαια κάποιες μικρές λεπτομέρειες, αλλά είμαι αρκετά βέβαιη ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο και ευελπιστώ αύριο το απόγευμα να έχουμε νέους δημοσιονομικούς κανόνες».

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», ανέφερε η Boone. «Πιστεύω ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, χώρο για πράσινες, τεχνολογικές και αμυντικές επενδύσεις, όσο και δημοσιονομικά μονοπάτια που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας», πρόσθεσε η ίδια.

Οι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν για να δώσουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιθώρια αύξησης των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο πρόκειται να τεθούν ξανά σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Force Majeure για το διεθνές εμπόριο η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι επιπτώσεις σε ναύλα και τιμές

Τρ. Πειραιώς: Το placement της ΕΤΕ θέτει τον πήχη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ – «Πλεόνασμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πληρώνεται σήμερα σε 740.000 συνταξιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider