Scope: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία - Υψηλότερη ανάπτυξη το 2024 - 2025

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Scope: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία - Υψηλότερη ανάπτυξη το 2024 - 2025
Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας προχωρά ο οίκος Scope, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% για το 2024 (υψηλότερη κατά 0,6% έναντι της εκτίμησης του Ιουλίου) και του 2,1% για το 2025.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την πορεία και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας προχωρά ο οίκος Scope, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% για το 2024 (υψηλότερη κατά 0,6% έναντι της εκτίμησης του Ιουλίου) και του 2,3% για το 2025.

Στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου, οι αναλυτές «πλέκουν το εγκώμιό τους» επισημαίνοντας πως ήταν οι πρώτοι (δυτικός οίκος αξιολόγησης) που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας τον Αύγουστο του 2023, η ανάκτηση της οποίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις δυσκολίες ττων τελευταίων 15 ετών. Παράλληλα, η αναβάθμιση από οίκους που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ, όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor's και Fitch Ratings εξαλείφει τους κινδύνους ως προς την επιλεξιμότητα της χώρας για αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και στις πράξεις repo για «collateral».

Το βασικό σενάριο του γερμανικού οίκου κάνει λόγο για ένα ακόμη έτος οικονομικής ανάπτυξης πάνω από τη δυναμική, ήτοι στο 2,2% το επόμενο έτος και 2,3% για το 2025 - μετά από 2,1% φέτος. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ξεχωρίζει έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 1,1% το επόμενο έτος και 1,7% το 2025, μετά από 0,7% φέτος.

Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει καθώς η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας που προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Η τροχιά των επενδύσεων αναμένεται επίσης να αντιστραφεί (να βελτιωθεί περαιτέρω), υποστηριζόμενη από τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ που έφθασαν πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό του 4% ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο τμήμα του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, με στήριξη από την ανάκαμψη της ζήτησης στους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, το χρέος συνέχισε να μειώνεται σημαντικά, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στα προγράμματα της ΕΚΤ - όπως το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση τυχόν συνθηκών κατακερματισμού, TPI.

Ωστόσο, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τυχόν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού (στο 4,2% το 2023, στο 2,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025). Κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν και στο μέτωπο της πολιτικής. Καθώς οι όροι δανεισμού διευκολύνονται για την Ελλάδα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές ολοκληρώνονται, η ανησυχία έγκειται σε μια σταδιακή αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης. Η Scope εστιάζει και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αποτελούν έναν εντεινόμενο κίνδυνο για την οικονομία, λόγω της έκεθεσης που έχει στον τουρισμό και τη γεωργία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's με θετικό outlook

Αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider