Συρρίκνωση - έκπληξη του βρετανικού ΑΕΠ τον Οκτώβριο: Τα βλέμματα στην BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρίκνωση - έκπληξη του βρετανικού ΑΕΠ τον Οκτώβριο: Τα βλέμματα στην BoE
Το βρετανικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 0,3 έναντι ανάπτυξης 0,2% τον Σεπτέμβριο, με συρρίκνωση σε όλους τους κύριους κλάδους της οικονομίας.

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Οκτώβριο, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις από την κρίση του κόστους ζωής, ενώ και οι πιθανότητες ύφεσης είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 0,3 έναντι ανάπτυξης 0,2% τον Σεπτέμβριο, με συρρίκνωση σε όλους τους κύριους κλάδους της οικονομίας.

Ο τομέας υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο μεγαλύτερος «οδηγός» ενώ επίσης κακή εικόνα παρατηρήθηκε σε μεταποίηση και κατασκευές καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε πτώση της δραστηριότητας.

Για τον κίνδυνο ύφεσης στο 4ο τέταρτο τρίμηνο προειδοποίησε ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics. Τα αρνητικά στοιχεία για την βρετανική οικονομία τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προετοιμάζεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη, στο τρίτο συνεχόμενο pause ελέω του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο 14 προηγούμενων αυξήσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, διάφοροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της ΒοΕ, Άντριου Μπέιλι έχουν σημάνει συναγερμό, διαμηνύοντας ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για παρατεταμένη περίοδο ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός υποχώρησε από 6,7% τον Σεπτέμβριο σε 4,6% τον Οκτώβριο. Τα επίσημα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες σε θέση οδηγού για τις 1.290 μονάδες

Έρχεται η μεγάλη φορολοταρία του Δεκεμβρίου – Από 100.000 ευρώ σε 12 υπερτυχερούς

Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας: Στα 590 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider