Bloomberg: Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες στο φινάλε του έτους με τα επιτόκια;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες στο φινάλε του έτους με τα επιτόκια;
Τα επιτόκια για το 60% της παγκόσμιας οικονομίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Fed.

Από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Φρανκφούρτη, μέχρι το Λονδίνο και πιο πέρα, οι κεντρικοί τραπεζίτες πλησιάζουν τις τελικές αποφάσεις τους για το έτος, εν μέσω ανησυχίας για το πώς αλλάζει ο παγκόσμιος κύκλος πληθωρισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από τις μισές χώρες της Ομάδας των 10 με τα νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές, έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες και τα επιτόκια για το 60% της παγκόσμιας οικονομίας θα καθοριστούν μέσα σε 60 ώρες- ένα χρονικό «παράθυρο» που αναμένεται ότι μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις.

Πιο αξιοσημείωτη από αυτές τις αποφάσεις που θα ληφθούν αφορά στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, ακολουθούμενη από άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της ευρωζώνης (ΕΚΤ) και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΒΟΕ).

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με εξαίρεση τη Νορβηγία, η οποία ενδέχεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού, οι περισσότερο κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς για να εξηγήσουν γιατί δεν βιάζονται να στραφούν στη νομισματική χαλάρωση.

Η αποδυνάμωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς και ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης των οικονομιών, έχουν ωθήσει τους επενδυτές να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή είναι μια άποψη που θα μπορούσε να έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που η Fed και οι ομοειδείς της τόνισαν για τα επιτόκια πριν από τρεις μήνες: «Υψηλότερα για περισσότερο χρόνο».

Στη Λατινική Αμερική, όπου υπήρξαν αυξήσεις επιτοκίων, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε πορεία νομισματικής χαλάρωσης, με τις Βραζιλία και Περού να ενδέχεται να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως για τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν επικρατεί η ίδια σιγουριά. Αφού ξεκίνησαν το έτος με ανανεωμένο σθένος για να αυξήσουν επιθετικά το κόστος δανεισμού, ολοκληρώνουν το 2023 με περισσότερους δισταγμούς - δημιουργώντας το σκηνικό για αυτό που θα μπορούσε να γίνει μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τους επενδυτές.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε, "κοίτα, περιμένουμε να δούμε αν αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον αποπληθωρισμό είναι βιώσιμο"», δήλωσε Τζόις Τσανγκ της JPMorgan στο Bloomberg. «Πιστεύουμε ότι δεν θα δούμε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους», κατέληξε η Τσανγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider