Τουρκία: Αναβάθμιση - έκπληξη από την S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αναβάθμιση - έκπληξη από την S&P
Σε θετικές από σταθερές αναθεώρησε τις  προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, ένα σημάδι του τι μέλλει γενέσθαι στη νομισματική πολιτική τη

Σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε αιφνιδιαστικά το outlook της τουρκικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε αγορές και traders.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα βελτίω την προοπτική για την οικονομία της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της χώρας στο «Β», επικαλούμενος την «πρόοδο στην νομισματική πολιτική», αναφέροντας πως η υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αναβάθμιση «εάν βελτιωθούν το ισοζύγιο πληρωμών και αυξηθούν οι εγχώριες αποταμιεύσεις σε τουρκικές λίρες».

«Η αναβάθμιση - έκπληξη από την S&P, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερο ενδιαφέρον για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία» τόνισε ο Ορκούν Κοντέκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στρατηγικής και έρευνας στην Deniz Investment.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο τραπεζικός δείκτης Borsa Istanbul Banks που παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας, σημείωσε ράλι έως και 4,6%. Τα κέρδη την Παρασκευή έβαλαν τον τραπεζικό δείκτη σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε 55 μονάδες βάσης στο 27,2%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια σε 40% από 8,5% από την σύνθεση της νέας οικονομικής ομάδας μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ χαλάρωσε τους νόμους που ανάγκαζαν τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Αύξηση 8,3% στο ΑΕΠ λόγω Ταμείου Ανάκαμψης – Τριπλάσια αύξηση παραγωγικότητας από ΕΕ-Ευρωζώνη η Ελλάδα

Γαλλία: Συρρικνώθηκε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο - Επιβράδυνση και του πληθωρισμού

Πάουελ: «Πολύ νωρίς» για μειώσεις επιτοκίων - Ακόμα και νέες αυξήσεις αν χρειαστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider