Ιταλία: Γλύτωσε τη στασιμότητα με ήπια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Γλύτωσε τη στασιμότητα με ήπια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
Πηγή: Associated Press
Η οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να διατηρήσει μια ουσιαστική επέκταση της ανάπτυξης. Την Παρασκευή, τα στοιχεία του PMI έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Ήπια ανάπτυξη αντί στασιμότητας σημείωσε τελικά η οικονομία της Ιταλίας το τρίτο τρίμηνο παρά τις αρχικές εκτιμήσεις από το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας.

Το ΑΕΠ στο τρίτο ισχυρότερο μέλος της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση την Παρασκευή με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές να οδηγούν την επέκταση στο τρίμηνο.

Το αποτέλεσμα της Ιταλίας έρχεται σαν αντιστάθμισμα στην αρνητική αναθεώρηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη για την Γαλλία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα την ίδια περίοδο, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στο να αποφευχθεί μια καθοδική εκτίμηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα. Η οικονομία της περιοχής είχε προηγουμένως συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Τα νέα για την ανάπτυξη δίνουν άλλη μια ώθηση στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι αφού η Moody's απέσυρε την απειλή υποβάθμισης της χώρας σε κατηγορία junk και η Κομισιόν απέφυγε να ασκήσει καθαρή κριτική για τη χαλαρότερη δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης.

Ακόμα κι έτσι, η οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να διατηρήσει μια ουσιαστική επέκταση της ανάπτυξης. Την Παρασκευή, τα στοιχεία του PMI έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα, την στιγμή που στην Ελλάδα καταγράφηκε η δέκατη συνεχόμενη μηνιαία βελτίωση.

«Η μεταποιητική βιομηχανία της Ιταλίας δέχεται πραγματικά πλήγμα», δήλωσε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Η συρρίκνωση σε ολόκληρο τον κλάδο είναι εκτεταμένη και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να βγει ο κλάδος από την τρέχουσα ύφεση».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα δάνεια - Όλα όσα φέρνει για τους δανειολήπτες 

Ξεκινά το «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider