Ποιοι παράγοντες κρίνουν το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα – Οι προκλήσεις και ο ρόλος της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι παράγοντες κρίνουν το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα – Οι προκλήσεις και ο ρόλος της γυναικείας επιχειρηματικότητας
Στην καινοτομία «κρύβεται» το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο της αγροδιατροφής. Οι προοπτικές, η επόμενη μέρα και ο ρόλος - κλειδί της γυναίκας στο επιχειρείν.

Αντιμέτωπος με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται ο κλάδος της αγροδιατροφής, αναζητώντας εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα τον κάνουν να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Την ώρα μάλιστα που η πληθωριστική κρίση εξακολουθεί να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, η αξία της αγροδιατροφής αναδεικνύεται πιο ανεκτίμητη από ποτέ, ενώ από το… ραντεβού με το μέλλον δεν μπορούν να λείπουν οι αρχές της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, προκειμένου να είναι σε θέση ο κλάδος να διαχειριστεί την πληθώρα προκλήσεων που ελλοχεύουν.

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την αγροδιατροφή

Όπως ανέφερε η Παρασκευή Τσιάρα, στέλεχος του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετέχοντας στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food) με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αγροδιατροφής», σήμερα ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις μεγάλες προκλήσεις:

-Η πρώτη πρόκληση αφορά στην κλιματική αλλαγή.

«Αυτό που λέγαμε κάποτε πως είχαμε μια κακή χρονιά και θα περάσει, δεν ισχύει πια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν», σχολίασε η κυρία Τσιάρα.

-Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην τεχνολογία και την καινοτομία.

«Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του αγροδιατροφικού τομέα», σημείωσε η ίδια.

-Η τρίτη πρόκληση αφορά στην επάρκεια των τροφίμων.

«Πρέπει πλέον να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα με ίδιους ή λιγότερους πόρους, καθώς η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού απαιτεί και αύξηση της παραγωγής. Για αυτό το λόγο κρίνονται πιο αναγκαίες από ποτέ ενέργειες όπως η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και η μείωση της σπατάλης των τροφίμων», υπογράμμισε η κυρία Τσιάρα.

«Ο ραγδαία αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η μείωση των διαθέσιμων πόρων, οι νέες καταναλωτικές τάσεις ορίζουν το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα» επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Υπεύθυνος του τμήματος Marketing του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς. «Χρειαζόμαστε να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα, χρειαζόμαστε βιωσιμότητα», πρόσθεσε.

«Το αγροδιατροφικό μας σύστημα είναι πιο περίπλοκο και απρόσωπο από ποτέ», αναγνώρισε με τη σειρά της η Βάσω Γιατσίδου, Γεωπόνος MSc. με εξειδίκευση στην Αστική Γεωργία και τα Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα», εξηγώντας πως κρίνεται ωφέλιμο να γνωρίζουμε την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε».

Η καινοτομία σαν στάση ζωής

Όπως ανέφερε ο Τρύφων Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Άροσις που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των οσπρίων για περισσότερα από 60 χρόνια «η καινοτομία είναι μια στάση ζωής. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι εντελώς νέο, τότε μπορείς να κάνεις ένα παλιό πολύ καλύτερο από τους άλλους ή το παλιό να το παρουσιάσεις με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτό ισχύει και στην αγροδιατροφή».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται ο αγροδιατροφικός τομέας και δη η ευκολία στην κατανάλωση, η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η προσιτή τιμή και τέλος η σωστή επικοινωνία του εκάστοτε προϊόντος.

«Είναι αλήθεια ότι ο καταναλωτής επιζητά πλέον ποιότητα και πιο φιλο-περιβαλλοντικά προϊόντα. Αυτά φέρουν και την απαραίτητη πιστοποίηση, η οποία επιβεβαιώνει την φερεγγυότητά τους απέναντι στο καταναλωτικό κοινό», εκτίμησε από την πλευρά της η Φραγκίσκη Σύμπουρα, MSc Γεωπόνος, με ειδίκευση στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων και αναπληρώτρια Υπεύθυνη Ποιότητας της Cosmocert AE – μέλος του ομίλου FoodChain ID. «Η καινοτομία θέλει την αλλαγή. Είναι αυτή που προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των αναγκών που αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Μοσχόπουλος, προσθέτοντας πως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι δύο αλληλένδετες έννοιες.

Το στοίχημα της χρηματοδότησης

Σύμφωνα με την κυρία Τσιάρα, κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροδιατροφής θα πρέπει να γνωρίζει τις ανάγκες χρηματοδότησής της, ώστε να είναι σε θέση όχι μόνο να τις καλύπτει αλλά και για να σχεδιάζει το επόμενο βήμα. «Η χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων», ανέφερε, μεταφέροντας εκ νέου τη βούληση της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίζει με κάθε μέσο τον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα.

Γυναίκα και αγροδιατροφή

Όπως εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης, αν η γυναίκα αποφασίσει να αφιερωθεί στην επιχειρηματικότητα και δη στον κλάδο της αγροδιατροφής, αφήνοντας κατά μέρους τα στερεότυπα που την κρατάνε δέσμια πολλά χρόνια «είναι βέβαιο πως θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό». «Η γυναίκα μπορεί να ασχοληθεί με την αγροδιατροφή. Έχει αρκετά αναπτυγμένο το αίσθημα της εκλογίκευσης, έχει μεγάλη υπομονή και μπορεί μέσω ενός καλού μάρκετινγκ να παρουσιάσει εξαιρετικά τις επιχειρηματικές της ιδέες», δεν δίστασε να σχολιάσει ο επικεφαλής της Άροσις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον Σκλαβενίτη το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη – Ως το τέλος του έτους οι υπογραφές

Εστίαση: Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιχειρηματίες – Δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με το 24% στα μη αλκοολούχα

Αυξημένος κύκλος εργασιών και πενταπλάσια κέρδη για την αλυσίδα Bazaar – Πού στοχεύει για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider