Χωριάτικη Αλά κάρτ, με ολίγη φέτα και αρκετό... salad oil;

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωριάτικη Αλά κάρτ, με ολίγη φέτα και αρκετό... salad oil;
Περιδιαβαίνοντας τον περιφερειακό τύπο, αντιλαμβάνεται κανείς οτι το δραστήριο κομμάτι της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τον τουρισμό και την εστίαση, δεν πρόκειται να κάτσει στα αυγά του και να δεχθεί αγόγγιστα τη νέα κατάσταση στο μέτωπο των τιμών: 10+ ευρώ το λάδι και 12 ή και περισσότερο η φέτα!

Περιδιαβαίνοντας τον περιφερειακό τύπο, αντιλαμβάνεται κανείς οτι το δραστήριο κομμάτι της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τον τουρισμό και την εστίαση, δεν πρόκειται να κάτσει στα αυγά του και να δεχθεί αγόγγιστα τη νέα κατάσταση στο μέτωπο των τιμών: 10+ ευρώ το λάδι και 12 ή και περισσότερο η φέτα! Οι ξένοι τουρίστες, έστω και από περιέργεια, θα θελήσουν να δοκιμάσουν τα χαρακτηριστικά προιόντα της Ελλάδας, «δεν μπορεί να τους παίρνουμε το κεφάλι» λένε χαρακτηριστικά.

Ο χειμώνας προσφέρεται για ζύμωση μεταξύ των ανθρώπων του τουρισμού και της εστίασης. Φυσικά, τους επαγγελματίες τους ανησυχεί η τεράστια αύξηση όλων των πρώτων υλών που αγοράζουν για να φτιάξουν τα φαγητά που σερβίρουν, μα ποιο πολύ τους καίει η αύξηση στο λάδι και τη φέτα.

Δεν έχουν φαίνεται προλάβει να δουν τις νέες τιμές στα πορτοκάλια... ώστε να διευρύνουν το εύρος των ανησυχιών τους.

Το εντυπωσιακό είναι οτι και όσοι έχουν δική τους παραγωγή σε λάδι και καλύπτουν μέρος των αναγκών τους, κι αυτοί ακόμη εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι.

Αρχισαν λοιπόν να πέφτουν οι ιδέες αλλά και να αναφύονται τα πρώτα προβλήματα:

Να μειώσουμε το λάδι? Δεν τους πολυαρέσει η ιδέα, δεν ελέγχεται εύκολα πάνω στη δουλειά

Να αλλάξουμε λάδι, όπως οι Ισπανοί που διάβασε κάποιος οτι το «γυρίζουν» στο καλό πυρηνέλαιο. Ισως είναι μια λύση, αλλά εδώ σε εμάς το πυρηνέλαιο δεν είναι και ότι καλύτερο. Ολο και κάποιος θα φέρει απ’ έξω σκέπτονται.

«Με τη φέτα τι θα κάνουμε ρε παιδιά; Στο γάλα δεν θα πέσει η τιμή, άρα και η φέτα δεν πρόκειται να μειωθεί», συμπληρώνει ένας άλλος. «Να το γυρίσουμε στο λευκό τυρί; Που να βρεις τόσο εκλεκτό αγελαδινό τυρί και πόσο θα κοστίζει; Μη μας έλθει μία η άλλη!»

Και η αγορανομία; Τι θα πει για όλα αυτά, Συμφωνεί; Πως να το σερβίρουμε; Μπα, αποκλείεται, δεν θα δεχτεί κουβέντα. Τις προάλες, στείλανε δείγμα στο χημείο.

Να μη τη πούμε τότε χωριάτικη ή Ελληνική αλλά κάτι που να θυμίζει αλλά να περνάει και από την αγορανομία.

Κι ακόμη είναι Νοέμβριος!!!

Το αστυνομικό δελτίο παράλληλα, μας ενημερώνει οτι πιάστηκε ημεδαπός με 699 δοχεία συνολικής ποσότητας 3,500 κιλών με ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. Προφανές και αναμενόμενο δεν είναι; Ακριβό είδος, αξίζει το ρίσκο η νοθεία! Πως να ελέγξεις όλο αυτό το κύκλωμα, που η μισή Ελλάδα έχει ελιές, άρα δικαιολογεί να έχει τενεκέδες με λάδι στο αγροτικό? Και ο τενεκές που πουλιέται αφορολόγητα και χωρίς ΦΠΑ! Πρόκληση κι αυτό.

Μια νέα όμως μεγάλων διαστάσεων πρόκληση πλανάται στον αέρα και ακούει στο όνομα salad oil. Προέλευση: Βουλγαρία (κυρίως). Στην Ελλάδα ο κώδικας τροφίμων απαγορεύει την ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια. Στην Βουλγαρία πάλι όχι. Ε και οι Βούλγαροι το τερμάτισαν, αφού έκαναν ανάμειξη πολύ σπορέλαιο και λίγο ελαιόλαδο, έτσι για τη μυρωδιά, και το προωθούν στην αγορά καθ’όλα νόμιμο κι ένα πολύ ελκυστικό όνομα.

Ο δικός μας κώδικας, είναι σαφής οτι δεν επιτρέπεται η ανάμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια, αλλά επιτρέπεται η ανάμειξη σπορελαίων.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

7. Eκτός από τα παραπάνω, τα φυτικά εδώδιμα έλαια πρέπει επιπλέον να πληρoύν τoυς εξής όρoυς: α) Επιτρέπεται η κυκλοφορία μιγμάτων σπορέλαιων από τα περιλαμβανόμενα στο άρθρο 73 του Κώδικα Τροφίμων και τα μίγματα αυτά πρέπει να πληρούν τις γενικές διατάξεις του μέρους Α του εν λόγω άρθρου. Πριν από τη διάθεση στην κατανάλωση οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γ.Χ.Κ. τη σύνθεση και τα αναλυτικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται οι χρωματογραφικές αναλύσεις λιπαρών οξέων και στερολών. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και όταν μεταβάλλεται η σύνθεση ή τα αναλυτικά στοιχεία του προϊόντος που ήδη κυκλοφορεί. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην κατανάλωση ως «μίγματα φυτικών ελαίων (σπορέλαιων)». Ενδείξεις όπως «έλαιο σαλάτας (salad oil)» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο συμπληρωματικά. Τα περιεχόμενα έλαια αναγράφονται στον κατάλογο των συστατικών κατά σειρά μειουμένης περιεκτικότητας. Αν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιο από αυτά το περιεχόμενο ποσοστό του αναγράφεται ή στην ονομασία πώλησης ή κοντά στην ονομασία ή στον κατάλογο των συστατικών. (10).

Τι να σημαίνει άραγε συμπληρωματική χρήση και ειδικά στο καιρό της ακρίβειας;

Είναι προφανές, οτι είτε λόγω υψηλών τιμών πρώτων υλών, είτε λόγω νοθείας, εθνικά μας διατροφικά σύμβολα βρίσκονται ενώπιον νέων καταστάσεων και προκλήσεων. Τα αστυνομικής φύσεως μέτρα δεν θα ωφελήσουν. Απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση να περάσουμε το δύσκολο κάβο.

Υπάρχει μπροστά μας ένας ολόκληρος χειμώνας να διαβουλευτούν τα ενδιαφερόμενα μέρη και να συγγεράσουν το άμεσο, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο όφελος της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, των εξαγωγών, της εστίασης και του τουρισμού.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι σχεδόν αδιέξοδη: δεν μπορεί οι τιμές στην εστίαση να εκτιναχθούν και να ωθήσουν στα τάρταρα κάθε προσπάθεια κι επιτυχία που έγινε στον τουρισμό!

Ποιός θα πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ο διάλογος; Ας μην το αφήσουμε στη τύχη του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider