Καύσιμα: Μειώνονται οι τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Μειώνονται οι τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης
Η πτώση των τιμών συμπίπτει και με την πτώση της θερμοκρασίας και πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να υποδεχθούν την έλευση του χειμώνα. 

Η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς οι τιμές χονδρικής τόσο για την βενζίνη όσο και για το diesel κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης βαίνουν μειούμενες. Η πτώση των τιμών συμπίπτει και με την πτώση της θερμοκρασίας και πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να υποδεχθούν την έλευση του χειμώνα.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Οι τιμές στην αντλία καταγράφουν σταδιακή πτώση τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολουθώντας την πτωτική πορεία του Brent, το οποίο υποχώρησε κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι την εβδομάδα που μας πέρασε και τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,872 ευρώ το λίτρο από 1,880 πριν από μία εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,726 από 1,761 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,351 από 1,391. Η αγορά αναμένει περαιτέρω πτώση στις τιμές χονδρικής, μια μείωση που εκτιμάται ότι θα περάσει και στην αντλία αλλά τόσο οι διεθνείς αναλυτές όσο και πηγές της ελληνικής αγοράς θεωρούν ότι η πτώση θα είναι λελογισμένη καθώς παράγοντες διαμόρφωσης των διεθνών τιμών δεν θα επιτρέψουν στο Brent να κινηθεί κάτι από το (επιθυμητό για κάποιους παραγωγούς) όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές στην εγχώρια αγορά θα συγκρατηθούν και δεν αναμένεται, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα να σημειώσουν αξιοσημείωτη πτώση.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα

Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο υπόκειται σε πτωτικές πιέσεις, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν πολύ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και θα χρησιμοποιήσει την τιμολογιακή του δύναμη για να τις διατηρήσει στο εύρος των 80-100 δολαρίων, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα, ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ .

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα φθάνοτας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Οι τιμές του αργού Brent υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και μόνο την Πέμπτη, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 5%.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στο αρνητικό κλίμα ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εντείνοντας ελαφρώς και μια συρρίκνωση στα μεγέθη της βιομηχανικής παραγωγής.

«Κακοί αριθμοί ίσως, αλλά όχι καταστροφικοί, ωστόσο ήταν αρκετό για να ανατραπεί η ισορροπία», δήλωσε ο John Evans από την PVM.

Με το Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ένα μπαράζ αναλυτών αναμένουν τώρα ότι ο ΟΠΕΚ+, κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές τους έως το 2024.

«Έγινε σαφέστερο ότι το ισοζύγιο πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους δεν είναι τόσο σφιχτό όσο αναμενόταν αρχικά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING. «Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά εξακολουθεί να αναμένεται να επιστρέψει σε πλεόνασμα το 1ο τρίμηνο του 2024».

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 26 Νοεμβρίου και τα κράτη – μέλη του καρτέλ θα συζητήσουν το πώς να ανταποκριθούν στην αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ανησυχίες ότι μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να συγκρατήσει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ο καιρός «έριξε» πετρέλαιο θέρμανσης και diesel κίνησης - Τι δείχνουν οι καταναλώσεις

Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές αναμένεται στην ελληνική αγορά – Παραμένουν οι φόβοι για «σφιχτή» προσφορά

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περαιτέρω μείωση της παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider