Καύσιμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι τιμές – Γιατί δεν πέφτουν στην αντλία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι τιμές – Γιατί δεν πέφτουν στην αντλία
Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά σημείωσαν άνοδο σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα και παρ’ όλο που μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται μικρή πτώση στις τιμές χονδρικής, είναι αμφίβολο εάν τελικά οι καταναλωτές θα δουν κάποια σημαντική μείωση στην αντλία.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου σε μια ισορροπία τρόμου καθώς παρά την μικρή αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, την Παρασκευή κατέγραψαν και πάλι άνοδο 3% καταγράφοντας υψηλό μιας εβδομάδας. Οι ανησυχίες ότι η εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες διατηρούν το Brent σταθερά πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

«Είμαστε στο έλεος του επόμενου τίτλου... και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σήμερα με τις διακυμάνσεις των τιμών», δήλωσε μιλώντας στο CNBC ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει άμεσα τις προμήθειες πετρελαίου, αλλά πολλοί φοβούνται διαταραχές των εξαγωγών από το Ιράν που είναι σημαντικός παραγωγός και υποστηρικτής της Χαμάς αλλά και από άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Για αυτόν τον λόγο οι προβλέψεις είναι πιο αβέβαιες από ποτέ και οι διακυμάνσεις αναμενόμενες.

«Παραμένει απίστευτα δύσκολο ακόμα και για τους πιο ενημερωμένους περιφερειακούς παρατηρητές να κάνουν δηλώσεις με μεγάλη σιγουριά για την τροχιά της τρέχουσας κρίσης, καθώς οι κόκκινες γραμμές που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερους παίκτες στο πεδίο της μάχης δεν είναι ευδιάκριτες», δήλωσε η Helima Croft, αναλύτρια του RBC Capital. .

Οι αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του αργού Brent για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά πρόσθεσαν ότι οι χαμηλότερες ιρανικές εξαγωγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών βάσης κατά 5%. Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα σήμαινε ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά θα κατέγραφαν αύξηση σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, εάν όλοι οι άλλοι παράγοντες και ιδιαίτερα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση.

Παραμένουν υψηλές οι τιμές στην αντλία – Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά σημείωσαν άνοδο σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα και παρ’ όλο που μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται μικρή πτώση στις τιμές χονδρικής, είναι αμφίβολο εάν τελικά οι καταναλωτές θα δουν κάποια σημαντική μείωση στην αντλία. Το Brent παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και η έκρυθμη κατάσταση στη Γάζα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,90 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,812 ευρώ ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στα 1,429 ευρώ το λίτρο. Τα καύσιμα έχουν σημειώσει άνοδο λίγων λεπτών σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα και η συνέχιση του πολέμου ίσως να προμηνύει σταθερά υψηλές τιμές για το επόμενο διάστημα.

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι καταναλωτές σπεύδουν να κάνουν κάποιες πρώτες παραγγελίες παρά την καλοκαιρία καθώς ήδη έχει πλησιάσει τα 1,43 ευρώ το λίτρο σε σχέση με το 1,35 που ήταν η τιμή εκκίνησης πριν από λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider