Τι πρέπει να ξέρουμε όταν προμηθευόμαστε πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να ξέρουμε όταν προμηθευόμαστε πετρέλαιο θέρμανσης
Η περίοδος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη ξεκινήσει και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες παραγγελίες για να προετοιμαστούν για την χειμερινή περίοδο. 

Η περίοδος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη ξεκινήσει και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες παραγγελίες για να προετοιμαστούν για την χειμερινή περίοδο.

Η παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή προκειμένου να μην υπάρξουν στο τέλος αστοχίες ή παρεξηγήσεις αναφορικά με την ποσότητα που αγοράζεται και τις συνθήκες της συναλλαγής. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να επιλέγεται, ύστερα από σχετική έρευνα αγοράς, ένας αξιόπιστος προμηθευτής, ιδανικά κάποιος που έχει ήδη «δοκιμαστεί» ενώ είναι προτιμότερο να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν την διαδικασία.

Το άτομο που έχει οριστεί να επιβλέψει την διαδικασία θα ήταν χρήσιμο να έχει και ένα δικό του μέτρο και να μην αρκεστεί μόνο στον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής. Προτού αρχίσει η παράδοση θα πρέπει να μετρήσει παρουσία του βιτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή πριν αρχίσει η παράδοση και αφότου ολοκληρωθεί (η μέτρηση εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο ως εξής: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή). Πρέπει να ξέρει να υπολογίζει ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να το βρει αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσει το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα). Επομένως, αυτό που προκύπτει είναι 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους.

Κατά την ίδια διαδικασία πρέπει να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά) ενώ απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78- 18= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ θα τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).

Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.
Τέλος, ο καταναλωτής θα πρέπει να διενεργεί την πληρωμή μόνο αν η απόδειξη παραλαβής - πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Δηλαδή, θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Επενδύσεις 192 δισ. ευρώ για τους στόχους του 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider