Πώς οι γερμανικές εταιρείες ετοιμάζονται για την «αποσύνδεση» από την Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι γερμανικές εταιρείες ετοιμάζονται για την «αποσύνδεση» από την Κίνα
Η Κίνα αποτελεί σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι στις συναλλαγές με τη Λαϊκή Δημοκρατία και για αυτό οι εταιρείες από το Βερολίνο προετοιμάζονται.

Η Κίνα αποτελεί σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι στις συναλλαγές με τη Λαϊκή Δημοκρατία και για αυτό οι γερμανικές εταιρείες προετοιμάζονται.

Ο όρος «αποσύνδεση» έχει από καιρό δείξει προς μια διαφορετική κατεύθυνση ενόψει των εμπορικών συγκρούσεων, των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και των κινεζικών απειλών κατά της Ταϊβάν. Όποιος λέει σήμερα «αποσύνδεση» σημαίνει απομάκρυνση από την Κίνα και διακοπή των σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνει η Handelsblatt..

Όμως δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο Tόμας Νίρνμπεργκερ, επικεφαλής πωλήσεων και αφεντικό της Κίνας της μεγαλύτερης μεσαίας επιχείρησης EBM-Papst. «Το σχέδιο ονομάζεται στην πραγματικότητα Enabling China» τονίζει ο 55χρονος, «πρόκειται για την ενεργοποίηση και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στην Κίνα».

Με αυτόν τον τρόπο σκέφτονται πολλές εταιρείες που βλέπουν ευκαιρίες στην Κίνα αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους. Οι επιχειρήσεις με την Κίνα είναι περισσότερο πολιτικά φορτισμένες από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Η πολιτική «μηδενικού κινδύνου» της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κινδυνεύουν αν η Κίνα αποδυναμωθεί ή απομακρυνθεί. Αλλά πώς αντιμετωπίζουν οι γερμανικές εταιρείες την αυξημένη αβεβαιότητα; Σχεδιάζουν για την περίπτωση μιας κρίσης στις δραστηριότητές τους στην Κίνα - και, αν ναι, πώς;

Η ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία PwC ρώτησε 180 γερμανικές εταιρείες από έξι τομείς. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά στην Handelsblatt. Το συμπέρασμα είναι πως όταν έχει κανείς να κάνει με την Κίνα ως επιχειρηματικό εταίρο, συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων στην ίδια του την εταιρεία.

Ο φόβος ενός κινεζικού πολέμου κατά της Ταϊβάν, η στάση του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία, που είναι δύσκολο να αποδεχθεί η Δύση, και στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: «Η Κίνα έχει αλλάξει» αναφέρεται στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την Κίνα που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο. Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι «εταίρος, ανταγωνιστής και αντίπαλος του συστήματος», γι' αυτό και οι σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία πρέπει επίσης να αλλάξουν. Μια τριάδα που στην πραγματικότητα περιγράφει μια σύγκρουση στόχων.

Η συνειδητοποίηση της διαχείρισης κινδύνων αυξάνεται

Ο Τόμας Χεκ, εμπειρογνώμονας της PwC για την Κίνα, παρατηρεί την εξέλιξη αυτή εδώ και πολύ καιρό. «Η εποχή που οι διεθνείς εταιρείες έβγαζαν γρήγορα χρήματα στην Κίνα έχει περάσει», υπογραμμίζει. Η Λαϊκή Δημοκρατία εξελίσσεται σε μια «κανονική ξένη αγορά» - με ευκαιρίες και κινδύνους. Έτσι, έχει αρχίσει μια φάση προσαρμογής και για τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η κινεζική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο όγκος του γερμανικού εξωτερικού εμπορίου με την Κίνα ανέρχεται σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εξάρτηση από την Κίνα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Το 2022, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα ήταν περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν εξαρτώνται μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς χημικών προϊόντων.

Οι γερμανικές εταιρείες ενεργούν ρεαλιστικά, ρεαλιστικά και με επίγνωση του κινδύνου, αναφέρει η έρευνα της PwC. Το 88% των ερωτηθέντων βλέπουν την Κίνα ως σημαντικό οικονομικό εταίρο και στο μέλλον, ενώ 53% αναμένουν ότι η σημασία της χώρας ως αγοράς πωλήσεων για τον κλάδο τους θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία του 1% σχεδιάζει να αποσυρθεί, ενώ το 6% σχεδιάζει μερική απόσυρση της παραγωγής από την Κίνα.

Ωστόσο, το 77% θεωρεί άλλες πιθανές τοποθεσίες εκτός Κίνας απαραίτητες για την πρόβλεψη κινδύνων. Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, το 37% των εταιρειών έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές αθέτησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρείται από το 84% στις ανυπολόγιστες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η έρευνα καταρτίστηκε πριν από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά της δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη αυτή τη σύγκρουση.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν ήδη αποκοπεί από τον κίνδυνο και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποσύνδεση στην ημερήσια διάταξη βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας της PwC, Χεκ. Ακόμη και πριν από την πανδημία, η παρουσία των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα είχε σημαδευτεί από πολλές προκλήσεις. «Η ανθεκτικότητα είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», λέει ο Χεκ.

Για πολλές εταιρείες, αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερη τοπικοποίηση. Ό,τι παράγεται στην Κίνα κατασκευάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο από κινεζικές πρώτες ύλες και σύμφωνα με τις επιθυμίες των Κινέζων καταναλωτών - και παραμένει στη χώρα. Αυτή είναι και η προσέγγιση του προμηθευτή αυτοκινήτων Hella. «Αναπτύσσουμε και παράγουμε όλο και περισσότερο στις περιφέρειες για τις περιφέρειες», εξηγεί ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Μόρφελντ. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία είναι «καλύτερα προετοιμασμένη» για τις διακυμάνσεις της αγοράς στις επιμέρους περιοχές.

Ο παραγωγός αθλητικών ειδών Adidas στηρίζει όλο και περισσότερο το μάρκετινγκ του σε προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την Κίνα και τους Κινέζους αθλητές. Η Bosch αναπτύσσει και παράγει επίσης τοπικά σε μεγάλο βαθμό για την κινεζική αγορά. «Έχουμε λίγα προϊόντα που εξάγουμε από την Κίνα και αντίστροφα» σημειώνει η εκπρόσωπος της Bosch, Ιρίνα Ανάνιεβα. Η εταιρεία απασχολεί εκεί περίπου 58.000 συνεργάτες.

Η μεσαίου μεγέθους εταιρεία EBM-Papst παράγει στη Σαγκάη και το Σι Αν και απασχολεί περίπου 70 ειδικούς τοπικά, οι οποίοι αναπτύσσουν προϊόντα για την κινεζική αγορά. Συνολικά 1900 εργαζόμενοι εργάζονται για την εταιρεία στην Κίνα και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 350 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 15% αυτού προέρχεται από εξαγωγές και το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί. Όχι όμως και οι επενδύσεις: Στο Σι Αν η εταιρεία σχεδιάζει μια επένδυση της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Τοποθεσίες εκτός Κίνας

Για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, η εταιρεία βασίζεται επίσης σε τοποθεσίες εκτός Κίνας: στη Σιγκαπούρη και την Ινδία. Σήμερα λειτουργεί δύο εργοστάσια στην Ινδία και πρόκειται να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο με περίπου 500 εργαζόμενους για τον εφοδιασμό της Ασίας εκτός Κίνας. Η διαφοροποίηση αυτή αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της ευελιξίας σε περίπτωση κρίσης, ιδίως επειδή οι μεγάλες πολιτικές κρίσεις εξελίσσονται συχνά γρήγορα και δεν υπάρχει τότε σχεδόν καθόλου χρόνος για την προσαρμογή των στρατηγικών.

Επιπλέον, συχνά δεν είναι σαφές για μεγάλο χρονικό διάστημα πώς θα τοποθετηθεί η Κίνα σε συγκρούσεις. Όλα αυτά είναι πιθανώς κακές συνθήκες για τις γραπτές αναλύσεις κινδύνου και τις στρατηγικές των μεμονωμένων εταιρειών για την Κίνα, οι οποίες συχνά είναι ήδη ξεπερασμένες όταν ολοκληρώνονται. Αυτός είναι πιθανώς ένας λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την έρευνα της PwC, μόνο το 29% των εταιρειών έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική για την Κίνα και μόνο το 14% σχεδιάζουν να το πράξουν.

Πολλές γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι έχουν αναπτύξει μια ρεαλιστική άποψη για τις συνθήκες στη χώρα, ισχυρίζεται ο Τόμας Χεκ της PwC. Παρ' όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει κατά πόσο οι εταιρείες βγάζουν και τα σωστά γεωπολιτικά συμπεράσματα, όταν πρόκειται να το κάνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί επιλέγουν της παραλίες της Μήλου

Πρέσβης Κίνας: Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα

Γερμανία: Βραδύτερος από τις προσδοκίες ο πληθωρισμός Οκτωβρίου λόγω της πτώσης της ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider