Κομισιόν: Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Θετικό «άλμα» στον δείκτη των κατασκευών

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Θετικό «άλμα» στον δείκτη των κατασκευών
Η μεγάλη βελτίωση του μήνα καταγράφηκε στο κλίμα στον κλάδο των κατασκευών όπου από αρνητικό 15,1 αναρριχήθηκε σε θετικό 3,7 «καλύπτοντας» 18,8 μονάδες.

Μικρή υποχώρηση καταγράφει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, καταγράφοντας έτσι μία back to back πτώση του σχετικού δείκτη μετά από την αντίστοιχη του Σεπτεμβρίου.

Η υποχώρηση οφείλεται σε πτώση στους περισσότερους επιμέρους δείκτες πλην των κατασκευών που σημειώθηκε ραγδαία άνοδος του κλίματος.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο καταγράφηκε στο 106,4 από 107,7 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης των 1,3 μονάδων.

Το παραπάνω συνίσταται σε μία περαιτέρω μείωση του κλίματος στη βιομηχανία στο -4,3 από -2, στις υπηρεσίες στο 35,7 από 36,9, μία ήπια βελτίωση στον καταναλωτή στο -44,7 από -45, στο λιανεμπόριο στο 15,8 από 28,6. Η μεγάλη βελτίωση του μήνα καταγράφηκε στο κλίμα στον κλάδο των κατασκευών όπου από αρνητικό 15,1 αναρριχήθηκε σε θετικό 3,7 «καλύπτοντας» 18,8 μονάδες.

Πλέον η προσοχή στρέφεται προς την ανακοίνωση της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ η οποία αναμένεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίστικαν από σύμπτωση εκτιμήσεων μεταξύ των ερευνών του ΙΟΒΕ και της Κομισιόν, όσον αφορά στο αν υπάρχει ανοδική ή πτωτική τάση οικονομικό κλίμα της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία δημοσιευμένη έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο «έδειχνε» πτώση του κλίματος στις 108 μονάδες από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο, καθώς ο Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών.

Στην τελευταία του έκθεση, το ΙΟΒΕ σημείωνε πως «η λήξη της θερινής περιόδου που χαρακτηρίστηκε από ισχυρή πορεία του τουρισμού, με θετικές επιδράσεις σε πολλές περιοχές της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να μειώνονται αλλά συνεχίζονται ιδίως σε βασικές ανάγκες για τα νοικοκυριά, όπως τα τρόφιμα, μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά. Παράλληλα, το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά, με τη σταθερότητα που είχε προσδώσει η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπιση τους από κρατικούς και περιφερειακούς φορείς».

Σταθερό το κλίμα στην Ευρώπη

Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν. Στην ΕΕ οριακά πρόσθεσε 0,2 μονάδες στις 93,1 μονάδες και στην Ευρωζώνη υποχώρησε 0,1 μονάδες στις 93,3 μονάδες.

Στην ΕΕ, η σταθερή ανάγνωση του δείκτη ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο και της υψηλότερης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες. Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, τις κατασκευές και στους καταναλωτές παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, το κλίμα βελτιώθηκε στην Πολωνία (+1,4), στην Ισπανία (+1,2) και στη Γερμανία (+0,5). Αντίθετα, το κλίμα επιδεινώθηκε αισθητά στη Γαλλία (-2,9) και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία (-0,9). Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αppodixi: Χρηματικό μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή 

Τράπεζες: Αυλαία εξελίξεων σηκώνει ο Νοέμβριος με προπομπό τα αποτελέσματα 9μήνου – Το ΤΧΣ εκκινεί την διαδικασία για την Alpha Βank – Έπεται η Εθνική Τράπεζα

ΥΠΕΘΟ: Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης GReco Islands – ΕΣΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider