Μπαταρίες: Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ & Mytilineos στις εταιρείες που «κλείδωσαν» ενίσχυση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαταρίες: Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ & Mytilineos στις εταιρείες που «κλείδωσαν» ενίσχυση
12 μονάδες 7 εταιρειών προκρίθηκαν από τον μειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ.

Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν 12 έργα αυτόνομων (standalone) μπαταριών συνολικής ισχύος 411,79 MW, από 7 εταιρείες, καθώς κατάφεραν να «κλειδώσουν» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Οι συγκεκριμένες μονάδες προκρίθηκαν από τον πρώτο διαγωνισμό στήριξης μπαταριών, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που διεξήγαγε τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός, με αποκλειστικό κριτήριο πρόκρισης τις οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων, δηλαδή το ετήσιο εγγυημένο έσοδο (λειτουργική ενίσχυση) που διεκδικούσαν για τα έργα τους. Οι μονάδες που «πέρασαν» θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση (δηλαδή στήριξη για την ανάπτυξη των έργων), ύψους 200.000 ευρώ ανά MW.

Με βάση τον οριστικό κατάλογο επιλεγέντων έργων της ΡΑΑΕΥ, ανάμεσα στις εταιρείες που «κλείδωσαν» ενίσχυση είναι η Helleniq Energy (για τρεις μονάδες), η Intrakat (επίσης για τρία έργα), η ΔΕΗ (για δύο μονάδες μπαταριών), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Mytilineos (από μία μονάδα έκαστη).

Η λίστα των μονάδων

Η μικρότερη προσφορά υποβλήθηκε από την Helleniq Energy, για μία μονάδα 50 MW, η οποία «κλείδωσε» εγγυημένο έσοδο 34.000 ευρώ ανά MW ανά έτος (για την ακρίβεια 33.948 ευρώ). Στον κατάλογο των 12 επιλεγέντων έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο εξασφάλισε ένα έργο της Intrakat, ισχύος 25 MW, στα 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος (για την ακρίβεια 64.112 ευρώ ανά MW).

Η Helleniq Energy «πέρασε» δύο ακόμη έργα, με ισχύ 25 MW το καθένα. Οι ταρίφες που κλείδωσαν είναι 39.956 ευρώ ανά MW ανά έτος (η 2η μικρότερη) και 49.885 ευρώ ανά MW ανά έτος. Επίσης, προκρίθηκαν δύο ακόμη standalone μπαταρίες της Intrakat, ισχύος 50 και 25 MW. Οι ταρίφες των έργων είναι 49.501,111 και 55.332 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Θέση στη λίστα των 12 επιλεγέντων έργων έχουν και δύο μονάδες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ισχύος 50 και 48 MW. Το ετήσιο εγγυημένο έσοδό τους θα είναι 47.291 και 48.756 ευρώ ανά MW. Στη δημοπρασία μειοδότησε και η Mytilineos (μέσω της ΑΕΝΑΟΣ) με ένα έργο ισχύος 48 MW και ταρίφα 49.900 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Επίσης, μονάδα ισχύος 49,99 MW «πέρασε» η εταιρεία Energy Bank I (με προσφορά 60.887 ευρώ ανά MW ανά έτος). Στα προκριθέντα έργα δίνει το «παρών» και μία Ενεργειακή Κοινότητα (Ενεργειακή Κοινότητα με Αγάπη Ήλιος), με μία standalone μπαταρία 8 MW που «κλείδωσε» ταρίφα 60.000 ευρώ ανά MW ανά έτος. Ο μικρότερος σταθμός αποθήκευσης που προκρίθηκε έχει ισχύ 7,8 MW και θα λειτουργεί με εγγυημένο έσοδο 58.640 ευρώ ανά MW ανά έτος. Ανήκει στην Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή, εταιρεία τεχνικών συμβούλων με έδρα στην Κρήτη.

Ισχυρός ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών των 12 επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος. Επομένως, είναι μικρότερη κατά 57% από την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρξε στη δημοπρασία, με επενδυτές να υποβάλουν προσφορές ακόμη και κάτω από το 50% της τιμής «αφετηρίας», για να καταφέρουν να μειοδοτήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχήματος στήριξης προβλέπεται να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 1.000 MW. Ο δεύτερος διαγωνισμός, για συνολική ισχύ 300 MW, αναμένεται να διεξαχθεί από τη ΡΑΑΕΥ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του έτους τοποθετείται η τρίτη και τελευταία δημοπρασία, για ένα χαρτοφυλάκιο standalone μπαταριών επίσης 300 MW, τα οποία ωστόσο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Δήμο Μεγαλόπολης). Οι μονάδες που θα προκριθούν και από τις τρεις δημοπρασίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνικό δίκτυο κβαντικής επικοινωνίας θα αποκτήσει η Ελλάδα

Εφορία: Μπαράζ διασταυρώσεων και χιλιάδες ειδοποιητήρια για... ξεχασμένους φόρους

Εντός MSCI Greece Standard η Τράπεζα Πειραιώς - Εκτός η Τέρνα Ενεργειακή

gazzetta
gazzetta reader insider insider