Capital Economics: Η Ελλάδα αποτελεί το απόλυτο «success story» στην Ευρωζώνη - Συνέχεια στην υπεραπόδοση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Η Ελλάδα αποτελεί το απόλυτο «success story» στην Ευρωζώνη - Συνέχεια στην υπεραπόδοση
Ως το απόλυτο «success story» εντός της Ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, χαρακτηρίζει η Capital Economics την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως θα συνεχίσει μάλιστα να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.

Ως το απόλυτο «success story» εντός της Ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, χαρακτηρίζει η Capital Economics την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, πως θα συνεχίσει μάλιστα, να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι του οίκου, το απότομο τέλος της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής στο πρώτο φετινό τρίμηνο αποδείχθηκε αρκετά βραχύβιο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, εντυπωσιάζοντας, καθώς έφτασε κατά 11% σε υψηλότερα, από τα προ πανδημίας, επίπεδα - αν και εξακολουθεί να είναι κατά σχεδόν 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008.

Ενώ η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι έρευνες για το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί εμφανίζει μια υψηλή δυναμική. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δυναμική της αγοράς εργασίας, καθώς η απασχόληση επανέρχεται στην προ πανδημίας τάση της, με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό της από το 2009.

Επιπλέον, υπήρξαν κάποιες υποκείμενες βελτιώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία ενίσχυσε τις εξαγωγές. Η Capital Economics τονίζει επίσης πως η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τις περισσότερες χώρες στα αυξανόμενα επιτόκια, επειδή ο δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός και ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει στο 3,5%, είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά χαμηλός.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι οικονομολόγοι του οίκου αναμένουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ένα σταθερό ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες

Σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ ο υψηλός όγκος χρέους της χώρας αποτελεί μια μακροπρόθεσμη ανησυχία, αυτή η σταθερή αναπτυξιακή δυναμική βοήθησε να τεθούν τα δημοσιονομικά της σε πιο υγιείς βάσεις. Ομολογουμένως το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών και των πλημμυρών θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1% έως 2% του ΑΕΠ φέτος, όμως η Κομισιόν θα καλύψει μέρος αυτού του κόστους. Παράλληλα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από έναν οίκο αξιολόγησης σημαίνει ότι θα συνεχίσει να εντάσσεται στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, η Capital Economics, αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% - 2,2% - 2,4% για το 2023 - 2025, με την ανεργία να υποχωρεί στο 10% μέχρι το 2025, και τον δείκτη δημόσιου χρέους να υποχωρεί από το 162% του ΑΕΠ φέτος, στο 154% το 2025. Αποκλιμάκωση αναμένει και στο σκέλος του πληθωρισμού και πιο συγκεκριμένα από το 4,4% φέτος, στο 2,7% το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Δυσκολίες για την Ευρωζώνη

Ευρύτερα, ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα δυσκολευτεί τους επόμενους 18 μήνες, με μια ήπια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα να φαίνεται πιο πιθανή, παρά όχι. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι βελτιωμένες συνθήκες στη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε μια πτωτική τάση, παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν από το, σχεδόν, 5% επί του παρόντος στο 3% περίπου μέχρι τα μέσα του 2024. Ωστόσο, η αγορά εργασίας θα παραμείνει «σφιχτή», διατηρώντας την αύξηση των μισθών αρκετά υψηλά, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα αισθάνεται αρκετά σίγουρη για την επίτευξη του στόχου της, για έναν πληθωρισμό της τάξεως του 2% σε σταθερή βάση μέχρι αργότερα το 2024. Οι οικονομολόγοι θέτουν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και προβλέπουν ότι το επιτόκιο διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,25% μέχρι τα τέλη του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» για 4+1 αιτήματα δόσεων 6 δισ. - Στενό «μαρκάρισμα» για επιτάχυνση σε υπουργεία, φορείς

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

gazzetta
gazzetta reader insider insider