New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί
Ύμνο για την Ελλάδα και την οικονομία της αποτελεί νέο δημοσίευμα των New York Times που τονίζει πως η χώρα μας παρόλο που αντιμετώπισε μια δύσκολη 10ετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύθηκε από το τσουνάμι του κορονοϊού, πλέον αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Ύμνο για την Ελλάδα και την οικονομία της αποτελεί νέο δημοσίευμα των New York Times που τονίζει πως η χώρα μας παρόλο που αντιμετώπισε μια δύσκολη 10ετία οικονομικής κρίσης που συνοδεύθηκε από το τσουνάμι του κορονοϊού, πλέον αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Η χώρα που βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία και που αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για επενδυτές και τουρίστες, είναι πλέον μια άλλη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα-ύμνος για την Ελλάδα και τις αλλαγές που παρατηρούνται καθημερινά στην οικονομία της.

Από το σκοτάδι, στο φως

Από χώρα-παρίας, με εκατομμύρια αρνητικά δημοσιεύματα για το δυσθεώρητο χρέος της και τις δημοσιονομικές ατασθαλίες, η Ελλάδα πλέον όχι μόνο αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά παράλληλα ρίχνει όλο και χαμηλότερα το ποσοστό ανεργίας της ζητώντας πλέον απεγνωσμένα εργατικό δυναμικό για τα εκατοντάδες νέα ξενοδοχεία της και τις επιχειρήσεις που ανοίγουν η μία μετά την άλλη, τονίζουν οι NYT.

Το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναδρομή στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στα τρία μνημόνια που χρειάστηκε η χώρα, ύψους 320 δις ευρώ προκειμένου να ορθοποδήσει πληρώνοντας ως τίμημα πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους και με τους Έλληνες να ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις λιτότητας. Με το 1/3 των Ελλήνων να είναι άνεργοι το 2013, τη συρρίκνωση της οικονομίας και τα χιλιάδες «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και καταστήματα, το τέλος της Ελλάδας έμοιαζε σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

«Θα θέλαμε τα μέτρα λιτότητας να είναι πιο ήπια αλλά ήταν αναγκαία προκειμένου να επιβιώσει η Ελλάδα», ανάφερε στους ΝΥΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Ελλάδα άρχισε να βγαίνει από την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση το 2018, προσπαθώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Το 2021, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη με επιπλέον 30 δις ευρώ, ως μέρος της ευρύτερης βοήθειας για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τον Covid-19.

Οι επενδύσεις των πολυεθνικών, η τουριστική έκρηξη και η έλλειψη εργαζομένων

Η χώρα που δεν βρισκόταν καν στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη πριν μερικά χρόνια, τώρα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κολοσσών, αναφέρουν οι Times, τονίζοντας πως πλέον στην Ελλάδα επενδύει η Microsoft και η Pfizer, με τις Cisco, JPMorgan και Meta να βολιδοσκοπούν ήδη τις επενδυτικές ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων έρχονται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες ενώ καρπούς αποδίδει και η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, με τους παγκόσμιους κολοσσούς του τουρισμού να αναζητούν πεδίο δράσης στη χώρα που πλέον πλημμυρίζει από τουρίστες και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση όχι μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για Airbnb, δημιουργώντας αλυσιδωτή ανάπτυξη σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να ανοίγουν ξανά και το εργατικό δυναμικό να είναι πλέον σε έλλειψη σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η ανάπτυξη φουσκώνει τα πορτοφόλια των Ελλήνων;

Το άρθρο φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όπως ο Πάρης Σκούρος της εταιρίας ανελκυστήρων «Σκούρος και Υιοί» που αναφέρει πως από αγώνα επιβίωσης στα χρόνια των μνημονίων πλέον η επιχείρησή του ανθεί ψάχνοντας ακόμη περισσότερους υπαλλήλους αλλά και του συνταξιούχου, Δημήτρη Μητροφινάκη, που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται στην κρίση από τα 2.400 ευρώ στα 1.300 ευρώ αλλά πλέον δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Διαφορετική είναι η άποψη της Ρούλας Σκούρου, ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου στην Τρίπολη που ανέφερε πως η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα δεν σημαίνει πως ο πολίτης θα έχει περισσότερα χρήματα να πληρώσει το ακριβό ρεύμα ή τα «τσιμπημένα» τρόφιμα.

Οι ΝΥΤ αναφέρουν, πως παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο φιλικός στις επενδύσεις, πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε, πως η Ελλάδα δεν θα επαναπαυθεί σε αυτή τη νίκη αλλά θα συνεχίσει να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορεί πλέον η χώρα να αποπληρώνει νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα χρέη της αλλά μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις τους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά και η επαναφορά των τριετιών σε συνδυασμό με την τιθάσευση του πληθωρισμού είναι εκείνα που θα ξαναφέρουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για ποια μέτρα στήριξης ψάχνει χρήματα η κυβέρνηση - Προτεραιότητα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Ακίνητα: Στο +15,4% η μέση αύξηση ζητούμενων ενοικίων σε 16 περιοχές της Αττικής – Ο «χάρτης» των μισθωμάτων και η διαθεσιμότητα

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο - Αύξηση 21,6%

gazzetta
gazzetta reader insider insider