Ρωσία: Στο 13% το βασικό επιτόκιο - Νέα αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Στο 13% το βασικό επιτόκιο - Νέα αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα
Διεμήνυσε ότι θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της, προειδοποιώντας ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έκανε το 3x3 και ανέβασε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% την Παρασκευή, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ώστε να στηρίξει το αδύναμο ρούβλι εν μέσω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της, προειδοποιώντας ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί.

Μπροστά στους ανοδικούς κινδύνους, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η απόφασή της είχε στόχο «να διαμορφώσει τις νομισματικές συνθήκες και τη συνολική δυναμική της εγχώριας ζήτησης που είναι απαραίτητη για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 4% το 2024 και να τον σταθεροποιήσει κοντά στο 4% στη συνέχεια».

Σε ετήσιους όρους σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο πληθωρισμός τους τελευταίους 4 μήνες διαμορφώθηκε στο 8%. Η τράπεζα πραγματοποίησε για τελευταία φορά έκτακτη αύξηση επιτοκίων στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 με αύξηση επιτοκίων στο 20%, στον απόηχο της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η τράπεζα μείωσε σταθερά το κόστος δανεισμού στο 7,5% καθώς η ισχυρή πληθωριστική πίεση μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Από την τελευταία περικοπή τον Σεπτέμβριο του 2022, η τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια, ωστόσο αύξανε σταθερά την επιθετική ρητορική της, προχωρώντας τελικά σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,5%, στην πιο πρόσφατη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Η επόμενη συνεδρίαση για το επιτόκιο αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Επεκτείνονται τα κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ

Eurostat: Κατά 29% αυξήθηκε η παραγωγή ποδηλάτων στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία

ΥΠΑΑΤ: Ξεκάθαρη αισχροκέρδεια κάθε αύξηση στις τιμές οπωροκηπευτικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider