Εξοικονομώ: Δεύτερη ευκαιρία 60 ημερών - Ποια άλλα προγράμματα ανοίγουν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ: Δεύτερη ευκαιρία 60 ημερών - Ποια άλλα προγράμματα ανοίγουν
Επιδοτήσεις για έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν να διεκδικήσουν για άλλους δύο μήνες νοικοκυριά και νέοι μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους».

Επιδοτήσεις για έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν να διεκδικήσουν για άλλους δύο μήνες νοικοκυριά και νέοι μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους». Όπως ανακοινώθηκε εχθές, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τα δύο προγράμματα, η οποία έληγε στις 15 Σεπτεμβρίου, μετατέθηκε για τις 15 Νοεμβρίου, διευρύνοντας τα χρονικά περιθώρια που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες. Μέσω των δύο προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για παρεμβάσεις όπως είναι η θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων κλπ.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα

Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ 2023», για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «καταρχήν επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

Τι ισχύει για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-39 ετών που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους.

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι δράσεις του προγράμματος χωρίζονται σε δύο ενότητες, το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για νέους» και βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Συγκεκριμένα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για το «Εξοικονομώ για Νέους» φθάνει τα 25.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Για το δεύτερο σκέλος, το «Ανακαινίζω για Νέους», ο επιλέξιμος προϋπολογισμός φθάνει τα 10.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.να, το «Εξοικονομώ για Νέους» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home. Το δεύτερο σκέλος, το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους». Για το «Ανακαινίζω» πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100%.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που επιδοτούνται, το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home. Αντίστοιχα, το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Έρχεται το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Εκτός από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν στις κατοικίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει στον «αέρα» και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», το οποίο απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η πρόσκληση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα βγει σύντομα με τη δράση να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης.

Μέσω της δράσης αναμένεται να διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του τουρισμού τα όρια αυτά κυμαίνονται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Ως προς το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, αυτό διαμορφώνεται στο 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Οι στόχοι και οι παρεμβάσεις

Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις 20 προϋποθέσεις που ορίζει το πρόγραμμα, μπορούν να επιλέξουν από μία λίστα 9 παρεμβάσεων με απώτερο στόχο μέσω των επενδύσεων που θα γίνουν να εξασφαλιστούν η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη.

Οι επιλέξιμες επεμβάσεις αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (όπως θερμομόνωση αδιαφανών δομικών στοιχείων, αντικατάσταση διαφανών δομικών στοιχείων και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), την εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, την αναβάθμιση συστήματος φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού) και επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων. Παράλληλα θα επιδοτούνται και άλλες δράσεις όπως είναι η σύνταξη, η υποβολή και η παρακολούθηση της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ: Στα σκαριά διπλή παράταση για νοικοκυριά και νέους – Πώς θα δοθούν επιδοτήσεις

Στον «αέρα» βγαίνει το Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Τα ποσά της επιδότησης και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider