Σνάμπελ (EKT): Πιο αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Παραμένει η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (EKT): Πιο αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Παραμένει η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων
Όπως αναφέρει και το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής τους τελευταίους 13 μήνες και συζητάται αν θα γίνει παύση ή αν θα αυξηθούν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο. 

Πιο αδύναμη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί μόλις πριν από λίγους μήνες είναι ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει αυτόματα την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Όπως αναφέρει και το Reuters, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής τους τελευταίους 13 μήνες και συζητάται αν θα γίνει παύση ή αν θα αυξηθούν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η Σνάμπελ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη δέχεται πιέσεις, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύσφιξη να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει «επίμονα υψηλός».

Οι τελευταίες εξελίξεις «δείχνουν ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί στο βασικό σενάριο», ανέφερε. Ωστόσο, «οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές, με τους εγχώριους παράγοντες να είναι πλέον ο βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματούχος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη συνεδρίαση: «Εφόσον κρίνουμε ότι η στάση της πολιτικής μας δεν είναι συμβατή με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας θα δικαιολογείται», ανέφερε.

«Εφόσον η αξιολόγηση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δείχνει ότι ο ρυθμός του αποπληθωρισμού εξελίσσεται όπως επιθυμούμε, ενδεχομένως να έχουμε το περιθώριο να κρατήσουμε στάση αναμονής για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Ήπια επιβράδυνση στο 3,4% τον Αύγουστο - Στάσιμος στο 5,4% ο δομικός

Μειώθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο - «Έπεσε» και ο τζίρος

Ρωσία: Η FSB εξουδετέρωσε ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων στo Μπριάνσκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider