Η Ρωσία εξετάζει και capital controls, μετά την έκτακτη αύξηση επιτοκίων, για να «μαζέψει» το ρούβλι 

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ρωσία εξετάζει και capital controls, μετά την έκτακτη αύξηση επιτοκίων, για να «μαζέψει» το ρούβλι 
Πρόταση να γίνουν ξανά υποχρεωτικές οι πωλήσεις των εσόδων από εξαγωγές συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων.

Η Ρωσία εξετάζει τη μερική επαναφορά των capital controls προκειμένου να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, η πρόταση να γίνουν ξανά υποχρεωτικές οι πωλήσεις των εσόδων από εξαγωγές συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, προτού η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων. Δύο από τα άτομα είπαν μάλιστα ότι δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, κατά 350 μονάδες βάσης αυτή τη φορά, στο 12% από 8,5%, σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Το ρούβλι ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του επιτοκίου προτού αλλάξει πρόσημο και συνεχίσει να υποχωρεί κάτω από τα 98 ανά δολάριο, εξακολουθώντας να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος με απώλειες άνω του 24%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναγκαστικές πωλήσεις εσόδων από τις εξαγωγές, μαζί με άλλα μέτρα, όπως τα όρια στις τραπεζικές μεταφορές ξένου νομίσματος, συνέβαλαν στην αναχαίτιση της διολίσθησης του ρουβλίου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider