Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά
Ανοδικές οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των καυσίμων κίνησης. Οι υψηλές τιμές «χτυπούν» τα καταναλωτικά αγαθά και νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Υψηλές οι τιμές στα νησιά. Πού θα φθάσουν τις επόμενες ημέρες.

Μετά από έναν ήσυχο Ιούλιο όπου οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν πτωτικά συμβάλλοντας στην επιβράδυνση κατά 3,7% στον πληθωρισμό στις Μεταφορές (σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ωστόσο καταγράφουν συνολικά ενίσχυση των ανατιμήσεων στην αγορά), οι υψηλές τιμές έχουν επανέλθει επηρεάζοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και στέλνοντας τα λειτουργικά κόστη για επιχειρήσεις και μεταφορές στα ύψη με αλυσιδωτές συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έχει προσεγγίσει τα 1,960 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης έχει σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από π.χ έναν μήνα φθάνοντας στα 1,706 ευρώ το λίτρο από 1,578. Εκτός από την προφανή συνέπεια που έχουν οι υψηλές τιμές καυσίμων για τους Έλληνες οδηγούς εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου όπου γεμίζουν είτε για να μεταβούν σε έναν τουριστικό προορισμό είτε για να επιστρέψουν, νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας επηρεάζονται επίσης, ειδικά από την άνοδο του diesel κίνησης. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει «κάτσει» κοντά στα 86 δολάρια, μια τιμή «ανεκτή» σε σχέση με τα 100 που προβλέπουν ότι θα προσεγγίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Ελλάδα πιο ακριβή από τον «ανταγωνισμό» - Στο «κόκκινο» οι τιμές καυσίμων κίνησης στα νησιά

Η Ελλάδα έχει υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι για παράδειγμα η Κροατία (η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,520 ευρώ το λίτρο), η Κύπρος (1,492 ευρώ το λίτρο) ή η Ισπανία (1,650 ευρώ το λίτρο) και με βάση τα στοιχεία της DG Energy (31 Ιουλίου 2023) η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα κινείται πάνω από τον μέσο όρο των 27 ο οποίος διαμορφώνεται στα 1,789 ευρώ το λίτρο (ενώ τη συγκεκριμένη ημέρα ο πανελλαδικός μέσος όρος ήταν 1,948 ευρώ το λίτρο). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή σε πολλά ελληνικά νησιά όπου τα μεταφορικά και οι ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς ωθούν ακόμη υψηλότερα τις τιμές στην αντλία. Ήδη με τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής, σε αρκετές περιπτώσεις, οι μέσες τιμές κινούνται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ (Κυκλάδες 2,209 ευρώ το λίτρο, Δωδεκάνησα, 2,11 ευρώ το λίτρο) καθιστώντας τις μετακινήσεις ακριβές τόσο για τους τουρίστες όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων «χτυπούν» τα καταναλωτικά αγαθά και νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας

Το diesel χρησιμοποιείται ως κύριο καύσιμο στις μεταφορές (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα, σκάφη, φορτηγά), τα logistics, τις κατασκευές (το diesel αντιπροσωπεύει το 98% της κατανάλωσης ενέργειας του κλάδου), τη μεταποίηση και τη γεωργία (τα τρακτέρ και μέρος του υπόλοιπου εξοπλισμού λειτουργούν με diesel).

Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό καθώς επηρεάζει μεταξύ άλλων ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τα λειτουργικά κόστη με αποτέλεσμα μέρος των επιβαρύνσεων να καταλήγει στους καταναλωτές.

Τα υψηλότερα λειτουργικά και μεταφορικά κόστη οδηγούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ οι υψηλότερες τιμές στα καύσιμα καθιστούν ακόμη πιο ακριβά τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια «χτυπώντας» έτσι τον Τουρισμό. Όπως είναι γνωστό, η άμεση οικονομική συνεισφορά του Τουρισμού το 2022 αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 25,3% έως 30,5%.

Διεθνείς αναλυτές: Γιατί οι τιμές θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Οι προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ότι μια πιο σφιχτή αγορά θα δημιουργήσει έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των τιμών. Εάν αυτό επαληθευθεί, σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους το Brent θα μπορούσε να φθάσει στα 100 δολάρια με αλυσιδωτές συνέπειες για καύσιμα και υποπροϊόντα για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

«Οι τιμές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Derek Amey, διευθυντής επενδύσεων στη StrategicPoint, μια εκτίμηση η οποία συμφωνεί με εκείνη και άλλων πηγών της αγοράς οι οποίες εδώ και μήνες υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό θα σήμαινε νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι καταναλωτές θα πρέπει να εντάξουν στον προϋπολογισμό και το κόστος για την θέρμανση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν - Προς τα 100 δολάρια οδεύει το Brent

Καύσιμα: Φλερτ με τα 2 ευρώ για τη βενζίνη – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα νησιά

Πληθωρισμός: Αντεστράφη η πτωτική τάση 9 μηνών τον Ιούλιο στο 2,5% - «Φωτιά» τα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider