Πληθωρισμός: Αντεστράφη η πτωτική τάση 9 μηνών τον Ιούλιο στο 2,5% - «Φωτιά» τα τρόφιμα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Αντεστράφη η πτωτική τάση 9 μηνών τον Ιούλιο στο 2,5% - «Φωτιά» τα τρόφιμα
Μεγάλη μείωση σε φυσικό αέριο κατά 68,9% και ηλεκτρισμό και 16,2% συγκρατούν τον γενικό δείκτη τιμών. Άνοδος 26,6% στα στερεά καύσιμα, 9,9% στο πακέτο διακοπών και 11,6% στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο. Επιβράδυνση σε βενζίνη.

Αντιστροφή στην επιβραδυντική τάση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών εμφανίζονται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί και από την αντίστοιχη ανακοίνωση της Eurostat στις 31 Ιουλίου που «έδινε» τον ρυθμό αύξησης στο 3,4%. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν σε αέριο και ηλεκτρισμό, επιτάχυνση στα στερεά καύσιμα, διακοπές, ταξίδια με αεροπλάνο, αν και στη βενζίνη σημειώνονται τάσεις επιβράδυνσης.

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για τα στοιχεία του Ιουλίου, «μέτρησε» την αύξηση των τιμών στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο, που είναι και η πρώτη επιτάχυνση από την αρχή του 2023 με τον Ιανουάριο να καταγράφεται στο 7%. Ας σημειωθεί επίσης, πως η αύξηση του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος ανερχόταν σε 11,6% από Ιούλιο 2021 έως Ιούλιο 2022.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023 παρουσίασε μείωση 1,1%, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξακολουθούν να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά οι υψηλές τιμές σε βασικά είδη όπως τρόφιμα με ποσοστά πληθωρισμού που «καλπάζουν» αδειάζοντας τον οικογενειακό κουμπαρά. Η κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά είναι «πρωταθλήτρια» με αυξήσεις 12,3% με την μεγαλύτερη επιτάχυνση να παρατηρείται σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ακολουθούν οι γενικές κατηγορίες:

  • 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 5,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 6,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 6,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
  • 3,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων που παρατηρήθηκε επιβράδυνση, πρόκειται για τις:

  • 11,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
  • 3,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλαταμοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 2,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σταθερά υψηλά τα τρόφιμα - Ποιες άλλες ανατιμήσεις ξεχωρίζουν

Αναλύοντας τις αυξήσεις στα τρόφιμα την πρωτοκαθεδρία έχουν φρούτα και λαχανικά καθώς ο άστατος καιρός των τελευταίων μηνών αναμενόμενα επηρέασε τις σοδιές, με τα φρούτα να «τσιμπάνε» κατά 19,4% και τα λαχανικά κατά 15,5%. Γαλακτοκομικά και αυγά επιταχύνθηκαν 14,4%, κρέατα κατά 10,9% και ψωμί και δημητριακά κατά 8,6%. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι αυξήσεις του Ιουλίου 2023 «πατούν» πάνω στις αυξήσεις του 2022 οι οποίες ήταν ήδη μεγάλες. Ενδεικτικά αναφέρονται το 16,7% στο ψωμί, το ίδιο ποσοστό στο κρέας, το 27,3% στο λάδι και το 17,4% στα λαχανικά.

Σε άλλες τιμές, τα στέρεα καύσιμα έκαναν ράλι 26,6%, ενώ τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 18,7%. Μεγάλες και τοι ανατιμήσεις στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο κατά 11,6% ενώ και το πακέτο διακοπών έγινε πιο «τσουχτερό» κατά 9,9%, γεγονός που εν μέρει εξηγείται από την αυξημένη ζήτηση της καλοκαιρινής σεζόν.

Στον αντίποδα, μεγάλες είναι οι μειώσεις οι οποίες «συγκρατούν» την επιτάχυνση του γενικού δείκτη, σε αγαθά όπως φυσικό αέριο με -68,9%, ηλεκτρισμός με -16,2%, πετρέλαιο θέρμανσης με -20,7%, καύσιμα και λιπαντικά -15,6%.

Ανοδικά και ο εναρμονισμένος

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του μηνός Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022, με αύξηση 3,5% έναντι αύξησης 11,3% αύξησης 11,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021
που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Σε μηνιαία βάση ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023, παρουσίασε μείωση 1,% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 - Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 - Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 6,8% έναντι αύξησης 6,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου
Αυγούστου 2021 - Ιουλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2020 - Ιουλίου 2021.

Όσον αφορά στα μισθώματα, τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023 παρουσίασε αύξηση (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή) κατά 2,5% (αύξηση δύο και πέντε δέκατα τοις εκατό).

Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Αύγουστο 2023 διαμορφώθηκε σε 1,9% (αύξηση ένα και εννέα δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόστιμα – φωτιά έως 100.000 ευρώ για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Attica Bank: Από 9 έως 23 Αυγούστου η εξαγορά των warrants από τους μετόχους

Η ανάγκη να υπάρχει ιστορική (οικονομική) μνήμη

gazzetta
gazzetta reader insider insider