Πηγές αγοράς για καύσιμα: Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν - Προς τα 100 δολάρια οδεύει το Brent

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πηγές αγοράς για καύσιμα: Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν - Προς τα 100 δολάρια οδεύει το Brent
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης παραμένει λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Προς τα 100 δολάρια κινείται το Brent, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει άνοδο κατά 20% σε σχέση με την αρχή της χρονιάς ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων ενώ ο περιορισμός της προσφοράς από την πλευρά των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει το Brent ακόμη υψηλότερα.

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης στην ελληνική αγορά έχουν καταγράψει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες και παρά το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται αποκλιμάκωση στις τιμές χονδρικής , αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μείωση θα περάσει άμεσα στην αντλία ωφελώντας των τελικό καταναλωτή.

Όπως εξήγησε με αφορμή σχόλια περί «αντανακλαστικής» ανόδου των τιμών στα πρατήρια σε περίοδο αυξήσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η αγορά στα πρατήρια καυσίμων λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και όχι συντονισμένα με τις διυλιστηριακές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι οι διυλιστηριακές τιμές αποτελούν έναν παράγοντα που επιδρά στις τιμές αλλά δεν είναι ο μοναδικός καθώς αυτές μπορούν να αυξομειώνονται από τη μία μέρα στην άλλη και τελικά οι διαφορές να μην γίνονται καν αισθητές στον τελικό καταναλωτή.

Το Brent κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι και η μειωμένη παραγωγή συμπίπτει με ένα «δραστήριο» καλοκαίρι ταξιδιών, αυξάνοντας τη ζήτηση για αργό. Σε συνδυασμό με μια ευνοϊκή προοπτική για την οικονομία καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, η εικόνα για την αγορά πετρελαίου δείχνει να βελτιώνεται.

Όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα συνεχίσει να επαγρυπνεί για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες, κάτι που έχει ήδη αποδείξει ότι κάνει με τον περιορισμό της παραγωγής. Αυτό, μαζί με μια αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης καθώς η Κίνα εργάζεται για να αναζωογονήσει την οικονομία της, θα μπορούσε να δώσει περισσότερη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου (αν και μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές).

«Οι τιμές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Derek Amey, διευθυντής επενδύσεων στη StrategicPoint, μια εκτίμηση η οποία συμφωνεί με εκείνη και άλλων πηγών της αγοράς οι οποίες εδώ και μήνες υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό θα σήμαινε νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι καταναλωτές θα πρέπει να εντάξουν στον προϋπολογισμό και το κόστος για την θέρμανση.

Αυτή τη στιγμή πάντως, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης παραμένει λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο (στα 1,962 ευρώ) και του πετρελαίου κίνησης στα 1,688 και όπως εκτιμούν πηγές της ελληνικής αγοράς σε αυτά τα επίπεδα θα συνεχίσει να κινείται και τις επόμενες ημέρες η ζήτηση για καύσιμα κίνησης θα βρίσκεται στην κορύφωσή της κατά την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Φλερτ με τα 2 ευρώ για τη βενζίνη – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα νησιά

Καύσιμα: Ικανοποιητική η ζήτηση στην ελληνική αγορά φέτος το καλοκαίρι

Σε υψηλό 1,5 έτους έκλεισε το πετρέλαιο για τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider